Spektakulært fund: 520 millioner år gammelt 'havmonster' havde 18 tentakler
Spektakulært fund_fossil_Kina

Det nye fund 'Daihua sanqiong'. (Foto: Yang Zhao)

Det nye fund 'Daihua sanqiong'. (Foto: Yang Zhao)

Kilde: 
25 marts 2019

Et nyfundet fossil af et gammelt havdyr med 18 tentakler omkring munden kan have været med til at løse et moderne mysterium om oprindelsen af et geleagtigt ‘havmonster’.

Det tidligere sagnsomspunde havmonster, som forskere har døbt ‘Daihua sanqiong’, levede for 518 millioner år siden i Kina og deler flere anatomiske træk med den moderne ribbegople (Ctenophora) - et vandmandslignende dyr, der bruger såkaldte ribber fyldt med masser af hårlignende cilia - fimrehår - til at svømme i oceanerne.

Det skriver Live Science.

I denne video kan du lære mere om ribbegoplen (på engelsk: Comb jelly). (Video: National Geographic)

Den førende forsker på projektet, Jakob Vinther, palæontolog ved Bristol Univeritet i Storbritannien, fortæller ifølge Live Science, at det nye fund kan være med til at sige meget om den historiske udvikling hos ribbegopler.  

»For at gøre en lang historie kort kunne vi rekonstruere hele den tidlige tidslinje af ribbegoplen ved at lave anatomiske sammenligninger. Det er en stor ting, fordi nogle forskere hævder, at de var blandt de første dyr, der udviklede sig på Jorden, baseret på analyser af familietræer og genetisk modellering af moderne ribbegopler. Men nu har dette internationale hold muligvis påvist, at ribbegopler har en lang linje, der går forud for dem,« fortæller Jakob Vinther til Live Science.

LÆS OGSÅ: Utroligt kæmpefund: 500 millioner år gamle fossiler er fundet i Kina

Konklusionen om, hvilken art det nye fund er forbundet til, har imidlertid givet anledning til en debat.

Casey Dunn, professor i økologi og evolutionærbiologi ved Yale University, som ikke var involveret i studiet, fortæller ifølge Live Science, at det kan være svært at sige noget endegyldigt på baggrund af den nye opdagelse.  

ribbegople_fund_Kina

En levende ribbegople. (Foto: Alexander Semenov)

»Mens opdagelsen af ​​‘Daihua sanqiong’ er imponerende, er det svært at sige, om denne gamle skabning er en del af slægten, som ribbegopler stammer fra,« fortæller en skeptisk Casey Dunn, professor i økologi og evolutionærbiologi ved Yale University, som ikke var involveret i studiet, ifølge Live Science.

Men på trods af uenigheden om, hvorvidt de to arter er endegyldigt beslægtet, kalder Casey Dunn det nye fund »utrolig spændende« ifølge Live Science. 

Studiet er tidligere publiceret i Current Biology. 

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Penis-orm er stamfader til næsten alle nutidens dyr

LÆS OGSÅ: Hvad er defitinitionen på et havdyr? 

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.