Spektakulært fund: 50 millioner år gammel fiskestime giver forskere hovedpine
fiskestime død pludselig USA mystisk

Fossillet var udstillet på et dinosaur-museum i Japan, som Misumoto faldt over ved et tilfældigt besøg. (Foto: Mizumoto / Proceedings of the Royal Society B).

Fossillet var udstillet på et dinosaur-museum i Japan, som Misumoto faldt over ved et tilfældigt besøg. (Foto: Mizumoto / Proceedings of the Royal Society B).

Kilde: 
03 juni 2019

Et fossil af en stime med 259 små fisk, der levede for cirka 50 millioner år siden, er blevet fundet.

Men hvad har fået fiskestimen til at dø, mens alle fiskene svømmede i samme retning?

Det spørgsmål forsøger forskere fra Arizona State University at svare på i et nyt studie, skriver The Atlantic.

LÆS OGSÅ: Fisk svømmer som Tour de France-ryttere

Lektor på Arizona State University Nobuaki Mizumoto studsede over fossilet, da han besøgte et dinosaur-museum i byen Katsuyama i Japan, hvor fossilet var udstillet.

Mizumoto studerer nemlig normalt ikke fossiler, men han specialiserer sig i den kollektive adfærd hos termitter på afdelingen for livsstudier ved universitetet.

Fossilet har sandsynligvis bevaret fiskene, i det sekund de døde, da de alle svømmer i samme retning, mener han.

De fossilerede fisk, som er en uddød art kaldet 'Erismatopterus levatus', stammer fra nogle søer, der engang var i Wyoming, Colorado og Utah i USA. I dag bliver den region kaldet The Green River Formation, og der bliver fundet mange »ekstraordinære fiskefund« i dag, skriver The Atlantic.

fiskestime død pludselig USA mystisk

De 259 fisk svømmer alle i samme retning - og det giver hovedbrud hos forskerne. (Foto: Mizumoto / Proceedings of the Royal Society B).

Men hvad har så været skyld i fiskenes - måske pludselige - død? Det har forskerne svært ved at svare på.

Mizumoto og hans hold mener, at det muligvis kan have været et pludseligt kollaps i sandet, der har slået fiskene ihjel og bevaret dem i vandet. Men han indrømmer overfor The Atlantic, at de ikke har et klart svar:

»Jeg er den person i verden, der allerhelst vil finde ud af, hvordan det her fossil er skabt,« siger han og tilføjer, at hans primære grund til at lave studiet er at gøre folk opmærksomme på, at fossilet findes.

Lance Grande, der er lektor og adjungeret professor ved Field Museum i Chicago, USA, og som ikke selv har deltaget i studiet, har studeret mange andre fiskefossiler fra området.

Han undrer sig over, at alle fiskene vender i samme retning, siger han til mediet. Normalt - selv ved de få fossiler af fiskestimer, vi har - vender fiskene nemlig i hver sin retning.

»Det er virkelig mærkeligt,« siger han til mediet og tilføjer, at det måske kan have været en vulkansk eksplosion, en stor portion iltfattigt vand eller måske bare et pludseligt temperaturskift, der er skyld i fiskestimens død.

Studiet er publiceret i Biological Sciences.

LÆS OGSÅ: Fisk er også vanedyr

LÆS OGSÅ: Frustrerede fisk har depressionslignende adfærd

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.