Svin, sommerfugle og pumaer: se de spektakulære fund fra 'Abegudens forsvundne by'
Kilde: 
24 juni 2019

Der er efterhånden kun få steder i verden, som mennesker ikke har undersøgt eller besøgt.

Men de findes dog, og en gruppe forskere er netop vendt hjem fra en opdagelsesrejse dybt ind i den centralamerikanske jungle, La Mosquitia, i Honduras. 

Området tilhørte en unavngiven kultur, der angiveligt levede for omkring 1.000 år siden.

Her fandt forskerne et tilsyneladende meget sundt og blomstrende økosystem, set i den centralamerikanske kontekst, og de fandt adskillige sjældne og truede arter, ifølge CNN. Se en håndfuld af de fascinerende fund i galleriet over artiklen. 

De vilde dyr i den forsvunde by er ikke vant til at møde mennesker, og der opstod der nogle spektakulære møder mellem de opdagelsesrejsende og regnskovens dyr. 

En han af arten herkulesbille (Dynastes hercules septentrionalis) tager sig en spadseretur på en træstamme. (Video: © Trond Larsen)

Forsker Trond Larsen, direktør for organisationen Conservation Internationals rapid assessment program (RAP), var frontmand på ekspeditionen. Han fortæller om store grupper af aber, som hang ud tæt ved gruppen af forskere i et forsøg på at finde ud af, hvad søren de var for nogle. 

LÆS OGSÅ: Nyopdaget dyr æder sten og skider sand

I mange år var der et sejlivet sagn i regionen omhandlende en by, som blev kaldt Abegudens By eller Den Hvide By, hvorfra intet menneske var vendt levende hjem. 

I 2015 fandt man så dette område, hvor en gammel kultur havde levet, og man anslog, at Abegudens By kan have ligget netop her. 

Det er første gang, at et hold forskere har begivet sig ind i dette afsidesliggende område af junglen. De gjorde det blandt andet foranlediget af Honduras' regering, som var interesseret i at undersøge plante- og dyrelivet, der eksisterer dér. 

Forskerteamet har ikke lavet et decideret studie over deres ekspedition, da de kun lige er vendt hjem. Men de har udarbejdet en rapport, som beskriver deres arbejde. Rapporten er endnu ikke fagfællebedømt.

LÆS OGSÅ: Overlevende arter kan nogle gange erstatte de dyr, der uddør

Det er ekstra interessant at undersøge områder, som ligger så afsides som dette, fortæller Forsker Trond Larsen. 

»Der er ingen veje eller infrastruktur, så du bliver nødt til at flyve med helikoptor for at komme dertil. Og steder som disse, som er så afskåret fra mennekser, har typisk rigelig og urørt dyre- og planteliv,« siger han. 

hvidskægget_navlesvin_honduras_jungle_art_fund

Billede af grisearten 'Hvidskægget navlesvin'. Forskerteamet opdagede denne art dybt inde i junglen La Mosquitia i Honduras. (Foto: Trond Larsen, Conservation International)

Forskerteamet noterede sig hele 246 sommerfugle og arter af møl, 30 forskellige arter af flagermus, 57 arter af padder og krybdyr samt mange typer af planter, insekter og pattedyr. 

På trods af de mange sjældne fund, var Trond Larsen mest overrasket over, at teamet fandt mange individer af den griselignende art kaldet Hvidskægget navlesvin.  

»De har behov for så store områder til at bevæge sig på for at kunne overleve, at vi virkelig ikke regnede med at finde dem. Men det er en rigtig god indikator på, at økosystemet fungerer dér,« siger Trond Larsen.

Forskeren håber på, at mennesker, som hører om de mange opdagelser, vil reflektere over verdens storslåede natur.  

Flere billeder og beskrivelser af forskernes mange opdagelser kan ses her

LÆS OGSÅ: »Fantastisk« denisova-fossil fundet: Menneskets forhistoriske fætter boede i et af verdens mest ekstreme miljøer

LÆS OGSÅ: Mennesker udgør 0,01 % af alt liv – men vi gør stor skade

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.