Spækhuggere nyder også gavn af at have en bedstemor, viser nyt studie
spøkhuggere bedstemor

Spækhuggeren findes i alle verdenshave, både i det åbne hav og langs kysterne. I vores nabohavområder forekommer den hyppigt i den nordlige Nordsø og Skagerrak. Flokke og enkeltindivider har jævnligt været på visit i de indre danske farvande, nogle gange endda helt ind i Østersøen ved Bornholm. (Foto: Shutterstock)

Spækhuggeren findes i alle verdenshave, både i det åbne hav og langs kysterne. I vores nabohavområder forekommer den hyppigt i den nordlige Nordsø og Skagerrak. Flokke og enkeltindivider har jævnligt været på visit i de indre danske farvande, nogle gange endda helt ind i Østersøen ved Bornholm. (Foto: Shutterstock)

13 december 2019

Vi mennesker kender alt til fordelene ved at have bedsteforældre boende tæt på. 

Det betyder nemlig, at de kan assistere med børnepasning, hjælpe, når det brænder på, og ikke mindst øse ud af deres visdom om alskens facetter i livet.

Nu tyder et nyt studie på, at dette fænomen, som forskere i evolutionær biologi har døbt ’bedstemor-effekten’, ikke kun begrænser sig til mennesker.

Ifølge The New York Times oplever unge spækhuggere nemlig også fordele ved at have deres bedstemødre omkring sig.

Studiet, der er blevet publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences, har fundet, at tilstedeværelsen af en gammel og vis spækhugger øgede de unge spækhuggeres chancer for at overleve, særligt når maden var knap.

LÆS OGSÅ: Bedstemor bliver udnyttet

For at vurdere overlevelsesraterne for spækhuggere i magre år undersøgte forskerne data om to populationer af spækhuggere, der holder til ved Washington State og British Columbia.

Derudover kiggede forskerne også på hvalernes årlige fangstmængder fra laksefiskeri i den nordvestlige del af Stillehavet, skriver The New York Times. 

De nye resultater kan være med til at opklare, hvad der indtil nu har været lidt af et mysterium: Hvorfor flere hvalarter lever i mange år, efter de er kommet i overgangsalderen og ikke er fødedygtige mere.

Ifølge The New York Times viste undersøgelsen nemlig, at bedstemorhvaler, når de stoppede reproduktionen – og derfor ikke kom i konflikt med deres eget afkom – hjalp de unge hvaler med at finde laks, når laksebestanden faldt.

LÆS OGSÅ: Kæmpestudie: Spækhuggeren kan helt uddø om 30-50 år

»Det at have en bedstemor, der er i live, øger chancerne for at overleve. Spækhuggerne er ikke i så stor risiko for at dø, når bedstemoren er i live, som de er i årene efter hendes død,« forklarer studiets hovedforfatter og evolutionær økolog, Stuart Nattrass, der er tilknyttet University of Hull, til New York Times.  

Det nye studie er særligt vigtigt, da der kun er estimeret til at være omtrent 50.000 spækhuggere tilbage verden over.

Forskerne fremhæver, at det er afgørende, at man beskytter ældre spækhugger-hunner, der er i overgangsalderen og ikke kan få unger, hvis man skal vende den negative udvikling. 

Studiet er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÆS OGSÅ: Hør og se: Spækhuggeren Wikie kan sige ord som 'Hello' og 'One, two'

LÆS OGSÅ: Har dyr følelser?

LÆS OGSÅ: Abemødre hjælper ungerne med at score

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.