Spækhugger-hun svømmer hundredevis af kilometer med død unge
07 august 2018

En ny hun var lige det, den svindende flok af spækhuggere i farvandet ud for staten Washingtons kyst havde brug for.

De seneste to årtier har 75 procent af spækhuggernes afkom ikke overlevet, og siden 2015 har ingen graviditeter resulteret i levedygtigt afkom.

Derfor er det ekstra nedslående, at den seneste graviditet - den første i tre år, der resulterer i en vellykket fødsel - alligevel skulle ende med, at ungen døde mindre end en time efter fødslen.

Moderen, J35, har efterfølgende svømmet rundt med sin døde unge i flere dage - et bevis på det bånd, sociale dyr som spækhuggere former til deres unger, siger flere forskere, som The Washington Post har talt med.

Gennem flere dage har J35 dagligt tilbagelagt omkring 100 kilometer i stærk strøm og undervejs holdt sin næsten 200 kilo tunge døde unge flydende foran sig.  

spækhugger udrydningstruet dræberhval svangerskab dødfødt

Spækhuggerens svangerskabsperiode er på mellem 15 og 18 måneder, så der er langt mellem fødslerne. Her ses J35 med sin døde unge, som hun fødte efter 17 måneders svangerskab. (Foto: Ken Balcomb/Center for Whale Research)

Der foreligger ikke noget videnskabeligt studie vedrørende den pågældende spækhugger, men den type sorgadfærd er ikke unormal blandt spækhuggere.

Ifølge et studie fra 2016, publiceret i Journal of Mammalogy, ses adfærden også hos andre havpattedyr, blandt andet hos visse delfiner og hos kaskelothvaler.

Chimpanser er også set bære rundt på deres døde unger. 

De største trusler mod spækhuggernes overlevelse er toksiner i vandet, skibstrafik og mangel på mad.

Af samme grund har man fra politisk side underskrevet en bekendtgørelse om at beskytte spækhuggere og kongelaks, der er en af hvalens primære fødekilder.

Forskere ved ikke med sikkerhed, hvorfor ungen døde så kort tid efter fødslen, men det er sandsynligt, at moderen har været underernæret.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.