Sommerens nattehimmel byder på lysende skyer og total måneformørkelse
Julis nætter er lyse, men du kan både se planeter og et væld af himmelfænomener, herunder det fascinerende fænomen 'blodmåne'.
Måneformørkelse

Kig mod øst 27. juli mellem kl. 21.19 og kl. 23.13 for at se Månen blive blodrød. (Foto: Shutterstock)

Kig mod øst 27. juli mellem kl. 21.19 og kl. 23.13 for at se Månen blive blodrød. (Foto: Shutterstock)

Er du lidt af en stjernekigger, har du det nok lidt ambivalent med sommeren.

Nætterne er dejligt lune at være ude i, men omvendt er der ikke så mange mørke timer at gøre godt med.

Men op med humøret! For 27. juli vil der være fuldmåne, og denne fuldmåne er helt speciel, da den også er en total måneformørkelse.

Månen bliver blodrød

Ved en total måneformørkelse står Solen, Jorden og Månen på perfekt linje, og Månen bliver blodrød.

Måneformørkelsen kan opleves i hele Danmark, hvis vejret tillader det, fra Månens opgang kl. 21.19 til kl. 23.13.

Månen står lavt på horisonten i østlig retning i dette tidsrum, så for at opleve Måneformørkelsen skal man befinde sig et sted, hvor der er frit udsyn mod øst.

Oplev måneformørkelsen med astronomer

Tycho Brahe Planetarium vil i samarbejde med Naturcenter Amager Standpark sætte teleskoper op langs Amager Strand, hvor man gratis kan dukke op til en snak med både astronomer og naturvejledere.

Hvis du vil vide mere om måneformørkelsen og Månen, kan du også komme til foredrag på Tycho Brahe Planetarium tidligere på aftenen.

Måneformørkelsen er det absolutte astronomiske højdepunkt i juli, men sommerens nattehimmel har også andet at byde på, herunder tre særligt klare stjerner, lysende skyer og synlige planeter, som vi gennemgår herunder:

Tre stjerner står klart frem

Som nævnt er de lyse nætter stadig over os, og mange af de svageste stjerner kan du ikke se med det blotte øje på den lyse nattehimmel.

Der er dog tre stjerner, som står klart frem i Sommertrekanten mod syd. Det er stjernen Vega i stjernebilledet Lyren, Deneb i Svanen og Altair i Ørnen.

Sommertrekanten er et tegn på, at sommeren virkelig er over os. Vi håber på mange stjerneklare nætter, da de om sommeren også er dejligt lune.

Lysende natskyer efter midnat

I første halvdel af juli kan du være heldig at få et glimt af lysende natskyer.

Lysende natskyer opstår, når højtliggende skyer på nattehimlen rammes af sollys fra Solen under horisonten. Når vi har lyse nætter, kommer Solen ikke særlig langt under horisonten, og dens stråler kan dermed nå meget højtliggende skyer.

I sommermånederne ses lysende natskyer ofte mod nord i timerne efter midnat. Skyerne lyser med et sølvblåt skær, og har ofte et forrevent og fjerlignende udseende.

Lysende natskyer

Sådan kan lysende natskyer se ud (Foto: Mika Y, CC BY 2.0)

Se Jupiter, Saturn og Venus

Solsystemets største planet, Jupiter, er meget flot og tydelig i juli måned.

Den kommer til syne kort efter solnedgang i vestlig retning og vil i starten af juli blive på himlen til omkring kl. to om natten, mens den i slutningen af juli går ned omkring klokken halv et.

Hvis man har en håndkikkert liggende derhjemme eller i sommerhuset, kan man med fordel kigge på Jupiter igennem den. Her vil du kunne skimte de fire største af Jupiters 67 måner, og kigger du på Jupiter i løbet af flere dage, kan du se, hvordan de bevæger sig i deres bane omkring Jupiter.

Saturn vil i juli i år være synlig næsten hele natten. Saturn var i slutningen af juni i opposition til Solen, og det vil sige, at planeten for tiden er allerklarest at se på. Derfor er Saturn nem at få øje på.

Vores naboplanet Venus er meget klar på aftenhimlen i juli måned. Som den klareste planet på himlen ligner Venus en meget klar stjerne og kan ses på himlen lige efter solnedgang og en time frem i østlig retning.

Mørkere nætter giver nye muligheder

Vi havde sommersolhverv i juni, og siden da er dagene blevet kortere og kortere.

I slutningen af juli kan vi for alvor mærke, at vi får mere tid til at kigge på stjerner.

Det giver også større mulighed for at se stjerneskud.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker