Som ulv, så ejer: Ulve knytter sig til mennesker ligesom hunde
Ulve Mennesker Hunde Tilknytning

Grå ulve (Canis Lupus) tilknytter sig mennesker, på samme måde som hunde gør det, peger et nyt ungarnsk studie på. (Foto: United States Fish and Wildlife Service).

Grå ulve (Canis Lupus) tilknytter sig mennesker, på samme måde som hunde gør det, peger et nyt ungarnsk studie på. (Foto: United States Fish and Wildlife Service).

Kilde: 
19 oktober 2020

Mennesker med hunde opbygger et tæt forhold, hvor begge parter oftest er meget afhængige af hinanden, og sådan har det været i tusindvis af år. 

Ifølge et nyt studie kan hundenes evner til at danne tætte forhold til mennesker stamme helt tilbage fra dyrenes forfædre: ulvene. 

Det skriver Science Alert.  

Et forskerhold fra Eötvös Loránd University i Ungarn har sammenlignet tamme grå ulve (Canis Lupus) og hunde (Canis familiaris). 

Ifølge forskerne søger hunde beskyttelse fra deres ejer og er mere rolige i situationer, hvor deres ejer er til stede, mens de viser stresssignaler, når ejeren er væk. 

»Vi undrede os over, om ulve udviser den samme tilknytning til sine ejere,« siger etologen Rita Lenkei, der er medforfatter på studiet, til Science Alert. 

Etologi er en gren af biologien, hvor man studerer dyrs adfærd i forhold til deres miljø. 

De videnskabelige kriterier for at kunne konkludere, at et dyr er tilknyttet til sin ejer, lyder som følger:

  • Man foretrækker et individ frem for et andet. 

  • Man føler sig nysgerrig efter at undersøge sine omgivelser, når det foretrukne individ er til stede. 

  • Man udviser stresssignaler, når det foretrukne individ ikke er til stede. 

  • Man møder det foretrukne individ med begejstring, når man ser det igen. 

I forskernes studier udviste de grå ulve den samme opførsel, som hundene gjorde. 

Ulvene hylede og klynkede, når de var alene uden deres ejere, men hvis en fremmed person var sammen med dem og forlod stedet bagefter, viste de ingen tegn på afsavn. 

Personen i studiet, som ulvene knyttede sig til, var ikke den samme person, der oprindeligt opfostrede ulvene.  

Ulve har derfor ikke kun mor-søn-forhold, men kan godt tilknytte sig forskellige mennesker. 

»Resultaterne øger sandsynligheden for, at tilknytningen mellem mennesker og hunde stammer fra det sociale bånd blandt ulveflokke, der har en familiestruktur, som minder om menneskers,« skriver forskerne i studiet. 

Forskerne understreger, at der er tale om forskellige arter i studiet. En hund er ikke ‘bare’ en tam ulv, og en ulv kan aldrig være et almindeligt kæledyr. 

Studiet er publiceret i Scientific Reports. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.