Snydes af lugten: Eremitkrebs vil hellere spise plastik end føde
eremitkrebs forurening plastik

Eremitkrebs er udfordret af forurening i havene. Nu viser forskning, at et stof i plastik får dem til at opsøge føde. (Foto: Shutterstock)

Eremitkrebs er udfordret af forurening i havene. Nu viser forskning, at et stof i plastik får dem til at opsøge føde. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 august 2021

Det er et velkendt problem, at plast i havet er til fare for dyrelivet, men et nyt studie viser, at et specifikt stof i noget plastik ikke blot er usundt for dyrene at spise, men faktisk giver dyrene lyst til at spise det.

Det skriver Science Alert.

Forskere fra University of Hull har foretaget laboratorieundersøgelser af eremitkrebs (Pagurus bernhardus) for at undersøge deres påvirkning af stoffet oleamid, der findes i nogle typer plastik.

Studiet viser, at oleamid bliver opfattet som et fødesignal hos eremitkrebsene, fordi det minder om betain, der er det naturlige signalmolekyle i dyrene, og som får dem til at opsøge føde.

Det får desværre eremitkrebsene til at spise plastik frem for næringsfulde ådsler, muslinger og andre bundlevende smådyr.

»Oleamid har en slående lighed med oliesyre - et kemisk stof, der bliver udløst af leddyr, når de nedbrydes. Fordi eremitkrebs er ådselædere, vil de fejlidentificere oleamid som føde, og så er fælden sat,« forklarer en af forskerne bag projektet Paula Schirrmacher, der er ph.d-studerende i kemisk økologi på University of Hull.

Oleamid findes i plastik for at gøre det nemmere at få plastikken til at komme ud af støbeforme, efter det er blevet formet. Det er dog et organisk molekyle, der også findes i menneskers blodplasma og feromoner i dyr. 

Det kan have store konsekvenser for dyrelivet i havet, hvis det viser sig, at oleamid også påvirker andre havdyr. Ifølge World Wildlife Foundation vil der være mere plast end fisk i havet i år 2050, hvis ikke vi ændrer kurs i forhold til, hvor meget plastik vi hælder ud i havet.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.