Snart kan det blive umuligt at dræbe kakerlakker med pesticider
Tysk kakerlak spiser insektgele

En kakerlak fra forsøget mæsker sig med insektgift i laboratoriet. (Foto: John Obermeyer/Purdue Etomology)

En kakerlak fra forsøget mæsker sig med insektgift i laboratoriet. (Foto: John Obermeyer/Purdue Etomology)

04 juli 2019

Kakerlakker, de hurtigtløbende små kryb, der lever i huse, kan blive svære at få bugt med i fremtiden, viser et studie i Scientific Reports. 

Den mest udbredte indendørskakerlak-art har nemlig vist sig at have evnen til at udvikle en krydsresistens overfor flere forskellige typer af pestider.

»Kakerlakkers udvikling af resistens overfor adskillige insekticider på samme tid vil gøre det så godt som umuligt at kontrollere skadedyrene med kemikalier alene,« siger studiets førsteforfatter Michael Scharf, professor ved Department of Entomology på Purdue University, i en pressemeddelelse fra universitetet

LÆS OGSÅ: Kakerlak-hanner, der har meget sex, spiser mere protein

I seks måneder forsøgte forskerne at udrydde en af de mest udbredte kakerlak-arter i husholdninger i USA, Australien og Europa, den såkaldte ‘Blattella germanica L’, ved at udsætte dem for tre forskellige kombinationer af insektsprays, som bruges af skadedyrsbekæmpere. 

Kun såkaldt abamecitin-gele kunne nedbringe kakerlakbestande, men kun i bestande, der havde vist sig ikke at være immune. I et andet område, hvor 10 procent af kakerlakkerne havde udviklet immunitet mod kemikaliet, voksede bestanden bare.

Mængden af kakerlakker forblev enten den samme eller ‘blomstrede’ ved brug af de andre midler. 

Efterfølgende laboratorietests kunne afsløre de ækle krybs evner til at udvikle multiresistens overfor forskellige pesticider brugt samtidig, hvor man tidligere har troet, at de kun kunne udvikle immunitet overfor en enkelt klasse af pesticider. 

Studiet er finansieret af USA’s bygnings- og byplansministerium.

LÆS OGSÅ: Derfor lever kakerlakker videre, når du træder på dem​

LÆS OGSÅ: Kvinde vågnede op med kakerlak i øret – det tog hende ni dage at få den ud

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.