Gletsjere er vitale for Grønlands fiskeri
Men efterhånden som isen trækker sig tilbage på land, kan alt ændre sig.
Gletsjer Grønland Klimaforandring Fiskeri

Gletsjere, som smelter direkte ud i havet, supplerer fjorden med livsvigtige næringsstoffer, som er med til at opretholde nogle af Grønlands mest produktive hellefisk-fiskerier. (Foto: Lorenz Meire)

Gletsjere, som smelter direkte ud i havet, supplerer fjorden med livsvigtige næringsstoffer, som er med til at opretholde nogle af Grønlands mest produktive hellefisk-fiskerier. (Foto: Lorenz Meire)

Et nyt studie varsler dårligt nyt for fiskeri på Grønland.

For første gang har forskere demonstreret, hvor vigtige Grønlands gletsjere er for landets succesfulde hellefisk-fiskeri – og det er ikke så godt, for gletsjerne er ved at forsvinde på grund af klimaforandringerne.

Studiet viser, at de gletsjere, som smelter ud i fjordene – såkaldte 'marine-terminerende' gletsjere – er med til at tilføje en masse vigtige næringsstoffer til fiskenes føde. Dermed udgør de en vigtig del af fødekæden i fjordene.

»Vi kan se, at de mest produktive hellefisk-fiskerier ligger tæt på den type gletsjere,« siger studiets hovedforfatter, Lorenz Meire, fra Grønlands Klimaforskningscenter ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk.

»Produktiviteten i disse fjorde bliver stimuleret af de her gletsjere, men det kommer altsammen til at ændre sig i fremtiden, efterhånden som gletsjerne trækker sig tilbage på land,« siger han.

Netop fiskeri fremhæves ofte som en af de få industrier, der kan få gavn af klimaforandringer – fordi nye fiskeriområder kan åbnes op, når isen forsvinder – men det nye studie peger i en anden retning.

Gletsjeren er en grundsten i fødekæden

Det ferske smeltevand fra gletsjeren er med til at presse en masse næringsstoffer op fra bunden af fjorden.

De næringsstoffer er gode for det mindste liv i fjorden: Planteplankton, som udgør bunden af fjordens fødekæde.

Når smeltevandet fra gletsjeren ryger ud i havvandet, bliver det næringsrige vand på bunden af fjorden presset op på grund af forskellen i massefylden. Det fænomen kaldes 'upwelling' og medvirker til, at bestanden af planteplankton blomstrer om sommeren.

Når det sker, øges mængden af fødekædens næste led, dyreplankton, også. Dyreplanktonet bliver så spist af små fisk, som fodrer de større fisk og så videre.

»Så de (gletsjerne, red.) opretholder hele fødekæden,« siger Lorenz Meire.

Fisk grønland eksport smeltevand gletsjere

Grønlands fiskeri udgør 88 procent af landets eksport. Men fiskeriet kan være truet af tilbagetrækkende gletjsere. (Foto: Shutterstock)

Fiskeriet afhænger af gletsjertypen

Lorenz Meire og kollegaer undersøgte to fjorde:

  1. Godthåbsfjord i Vestgrønland, hvor gletsjerne smelter direkte ud i fjorden.
  2. Young Sound i Nordøstgrønland, hvor gletsjerne henholdsvis smelter ud i fjorden eller på land.

Forskerne kunne se, at overfladevandet omkring Young Sound indeholdt færre næringsstoffer og producerede mindre planteplankton end Godthåbsfjord.

De sammenlignede derefter fangsttal fra hellefisk-fiskeriet langs Grønlands vestkyst for at finde ud af, om forskellen mellem gletsjertyperne også skulle give udslag i fiskeriet.

Det gjorde den.

»Vi regnede med at fjordene, hvor gletsjerne smelter på land, ville have lavere fangst. Og det var præcis, hvad vi kunne se i vores data,« siger Lorenz Meire.

'Døde' gletsjere giver færre fisk

Studiet understøtter, hvad lokale grønlændere længe har formodet, siger Lorenz Meire.

»I Grønland ved de, at de her gletsjere er vigtige, for de kalder de land-terminerende gletsjere for 'døde' gletsjere, og byer som for eksempel Ilulissat er placeret tættere på de marine-terminerende,« siger han.

Hellefisk-fiskeriet foran Ilulissat er et af de største i Grønland, og der fanges op mod 5.000 og 6.000 tons hvert år.

Jesper Boje, som er seniorforsker ved DTU Aqua og ekspert i hellefisk-fiskeriet på Grønland, er heller ikke overrasket over det nye fund.  

Han har selv prøvet at undersøge det samme, men ud fra visuelle data fra satelitter og forekomsten af hellefisk.

»Jeg tror, de har en god sag her. Fiskeriet foran Ilulissat-gletsjeren er bemærkelsesværdigt for sit høje fangsttal – sådan et intenst fiskeri ser man ikke ude på det åbne hav,« skriver Jesper Boje.

Gletsjer Grønland Klimaforandring Fiskeri marine-terminerende Godthåbfjord

I Grønland ved man, at de marine-terminerende gletsjere hænger sammen med flere fisk end de land-terminerende gletsjere, som de kalder for 'døde' gletsjere. (Foto: Shutterstock)

Svært at spå om fiskeriets fremtid

Både Lorenz Meire og Jesper Boje understreger dog, at der ikke er noget definitivt bevis for, at fiskeriet vil se nedgang, når gletsjerne trækker sig tilbage på land.

Der er brug for mere data for at fastslå den præcise forbindelse mellem hellefiskfangst og gletsjernes tilbagetrækning, skriver Jesper Boje.

Men det er svært at undersøge, skriver han, for der findes kun få sammenlignelige fjordsystemer, hvor der er både hellefisk-fiskeri og en forskel på gletsjertype. En mulighed kunne være at studere fiskeriets historie i Grønland.

»I den første halvdel af 1900-tallet var der hellefisk-fiskeri i Grønland i de sydlige fjorde i Vestgrønland. Det fiskeri er dødt nu, og en mulig forklaring kunne være gletsjernes tilbagetrækning i de sydlige områder,« skriver han.

Skal overvåge gletsjerne

Det kan også være svært at måle de umiddelbare konsekvenser af gletsjernes tilbagetrækning, for forskerne ved ikke, hvor lang tid det vil tage for de vigtige marine-terminerende gletsjere at trække sig fuldstændig tilbage på land, siger Lorenz Meire.

»Mens de smelter, kan det muligvis stimulere produktionen på kort sigt – men efterhånden som de så trækker sig tilbage på land, vil den effekt forsvinde,« siger han.

Næste skridt er at overvåge gletsjerne i løbet af deres tilbagetrækning og se, hvordan fiskeriet reagerer, siger Lorenz Meire.

Rettelse: Artiklen omtalte oprindeligt fiskeriet som helleflynderfiskeri. Der er tale om hellefisk og ikke helleflyndere. Artiklen er blevet korrigeret.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk