Slowmotion-video: Sådan flyver myg

Super-slow videoen her viser, hvordan myg flyver (Video: Science Magazine)

Super-slow videoen her viser, hvordan myg flyver (Video: Science Magazine)

Kilde: 
30 marts 2017

Myg er, sammenlignet med andre insekter, fugle og flagermuser, underlige flyvere.

De har mærkværdigt lange og tynde vinger og relativt korte vingeslag. Det har længe fået forskere til at undre sig over, hvordan det lille insekt overhovedet er i stand til at lette fra jorden.

Nu har en række forskere fra London Universitets Veterinær Afdeling og Oxford Universitets Zoologiske Institut fundet svaret, fortæller sciencemag.org.

I deres studie, der netop er publiceret i Nature, har de optaget myg med et high speed-kamera og derefter undersøgt måde, hvorpå de bevæger deres vinger.

Undersøgelserne viste, at myggene gjorde brug af en fiffig rorationsbevægelse, når de skulle lette fra jorden. 

De fleste flyvere letter ved at bruge den energi, der skabes når de slår vingerne bagud. Myg supplerer dette ved at rotere deres vinger i slutningen af hvert vingeslag - både når de slår bagud eller fremad.

Rotationsbevægelsen hjælper dem med at vinkle deres vinger på en måde, så de bruger vinden fra deres tidligere vingeslag til yderligere fremdrift. På den måde får de det maksimale ud af deres lange vinger. 

Du kan se det hele i videoen for oven, der er produceret af Science Magazine.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.