Slår rekorder: Antarktis og Arktis er 40 og 30 grader varmere end normalt
antarktis og arktis varmerekord

Dele af Antarktis og Arktis oplever lige nu rekordvarme temperaturer. (Foto: Shutterstock) 

Dele af Antarktis og Arktis oplever lige nu rekordvarme temperaturer. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
21 marts 2022

Områderne er normalvis garant for en kold omgang, men lige nu måler man rekordvarme temperaturer på Antarktis og Arktis. 

Dele af Antarktis ligger mere end 40 grader over gennemsnittet, mens man på Arktis har målt temperaturer, der ligger 30 grader over gennemsnittet. 

Det skriver AP. 

Antarktis befinder sig i eftårets begyndelse, og fredag målte vejrstationen Concordia en temperatur på -12,2. Det er omtrent 21 grader over gennemsnittet, skriver mediet. 

En anden vejrstation, Vostok, målte en temperatur på -17,7 i skyggen og slog dermed den tidligere rekord i skyggen med hele 15 grader. 

AP beskriver, hvordan de høje temperaturer i Antarktis kom bag på ansatte ved vejrcenteret National Snow and Ice Data Center i Colorado, idet de sad og holdt øje med Arktis, hvor temperaturen enkelte steder var 50 grader varmere end gennemsnittet. 

»De er modsatte sæsoner. Du ser ikke nord og syd (polerne, red.) smelte på samme tid,« udtaler forsker Walt Meier. 

Han siger til AP, at der måske kan være tale om et tilfældigt vejrfænomen, og at de høje temperaturer ikke nødvendigvis kan tilskrives klimaforandringer. Sker det igen, bør det dog give anledning til bekymring. 

På Antarktis kan forklaringen muligvis være en bølge af varm luft fra Stillehavet mod Syd, mens der på Arktisk er kommet varm, atlantisk luft nord fra Grønlands kyst, skriver mediet. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.