Skal vi spise insekter for klimaets skyld? 
Insekter indeholder masser af protein og forurener ikke nær så meget som kød.

Klimax-værterne Signe Kragh og Hamid Madjidi smager i dette afsnit på - måske - fremtidens proteinkilde, nemlig insekter. (Video: Tjek )

Klimax-værterne Signe Kragh og Hamid Madjidi smager i dette afsnit på - måske - fremtidens proteinkilde, nemlig insekter. (Video: Tjek )

Der står græshopper, larver og orme på menuen. Kunne det friste?

I fremtiden er det ikke utænkeligt, at vi kommer til at spise insekter for at passe på klimaet og gøre vores liv grønnere. 

Kødproduktionen er - nok ikke så overraskende - en af de helt store udfordringer for vores klima.

Men der findes masser af proteiner i de små kriblende, krablende væsener. 

Er insektspisning en klimavenlig løsning, vi skal ty til, og smager de overhovedet godt?

Vi har snakket med Nanna Roos, som er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, og Jakob Rukov, ph.d. og CEO og stifter af Bugging Denmark.

Hvad de siger, kan du blive klogere på i dagens afsnit af Klimax, en serie af klimavideoer på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Her kan du også se Klimax-værterne, Signe og Hamid, kaste sig mere eller mindre frivilligt ud i at smage på de små dyr. 

Klima-serien Klimax

Klimax er Videnskab.dk's nye serie om klima på YouTube-kanalen Tjek.

Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Klimax ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.

En klimavenlig spise

Hvis du tænker over det, så minder nogle insekter lidt om rejer og andre skaldyr af udseende.

Alligevel har mange i især den vestlige del af verden det svært ved tanken om at skulle spise insekter, som ikke ligner meget af den mad, vi ellers indtager.

Mange steder i verden er insekt-spise dog allerede udbredt. I Mexico spiser man for eksempel over 300 forskellige insektarter.

Det er faktisk ret godt for klimaet, for insekter er langt grønnere end mange af de dyr, vi spiser herhjemme.

I Danmark er kylling et af de mest bæredygtige dyr, vi har inkorporeret i vores kost i dag. Men selv kylling kan slet ikke måle sig med insekter i klimaregnskabet. 

For eksempel koster det cirka 8,2 kilo CO2 at lave et kilo kyllingeprotein, mens det kun koster 2,7 kilo CO2 at lave et kilo fårekyllingeprotein.

Man kan altså spare ret meget i sit CO2-regnskab, hvis man skifter kyllingen på grillspyddet ud med et par fårekyllinger. 

Små dyr kræver mindre plads

Hvis vi spiser insekter i stedet for andre dyr, kan vi også spare på vandet.

Et dansk studie i Thailand har vist, at vandforbruget faktisk kan halveres ved at opdrætte fårekyllinger i stedet for kyllinger. 

En anden fordel ved insekter er, at de ikke fylder så meget. Det er smart, fordi vi i dag bruger en fjerdedel af Jordens ikke-isdækkede landområder til græssende dyr.

Samtidigt bliver vi flere mennesker på Jorden, hvilket kræver mere mad.

Vi risikerer altså at løbe tør for plads, hvis vi fortsætter med at spise og leve, som vi plejer.

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Insekter indeholder masser af næring

Proteiner er vigtige for flere af kroppens funktioner.

For eksempel omsætter kroppen protein, når vores muskler skal bygges op.

For mange af os er kød og animalske produkter den primære kilde til proteiner, men der er også masser af protein i insekter.

Insekt-proteinet er endda let for os at omsætte, fordi det minder meget om den type protein, vi indtager, når vi spiser kød.

Og så indeholder insekter vitaminet B12, som vores kroppe ikke selv kan lave.

Vælger man kødet fra i klimaets navn, får man ikke B12, men hvis du gerne vil spise klimavenligt og samtidig undgå at skulle tage kosttilskud, kan insekter altså være vejen frem.

Det kræver bare, at producenter og eksperter kan overbevise os om, at vi skal spise dem, og at vi vænner os til tanken om insekter på tallerkenen. 

Det er ikke nogen nem mission, og Videnskab.dk har tidligere undersøgt nogle af de politiske, produktionsmæssige og forbruger-rettede udfordringer, insektet møder på sin vej fra luft og jord til bord.

Viden fra forskere og fagfolk 

Vil du høre mere om fordelene ved at spise insekter og se, hvordan vores værter reagerer, når de skal tilberede og spise store græshopper?

Så skal du se afsnittet af Klimax øverst i artiklen!

Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fået fra følgende kilder:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker