Skal du vinde Ph.d. Cup 2017?
Lars Boesen er læge og har brugt sin ph.d. på at finde en ny måde at diagnosticere prostatakræft. Men han er også vinder af formidlingsprisen Ph.d. Cup 2016 for sin evne til at fortælle om sin forskning. Prisen skal uddeles igen 27. april og er stadig er åben for tilmeldinger.

Se med her, hvor du kan møde Lars Boesen, som er vinder af Ph.d. Cup 2016. (Video: Information)

Se med her, hvor du kan møde Lars Boesen, som er vinder af Ph.d. Cup 2016. (Video: Information)

Lars Boesen er læge og ph.d., og han har i løbet af sit ph.d.-studie undersøgt, om man kan benytte en MR-skanner i tilfælde, hvor man har mistanke om, at ultralydsskanningen har overset kræft i prostata.

Med en MR-skanner kan man nemlig langt tydeligere se, om der er kræft i prostata, og hvor den sidder, hvis det skulle være tilfældet. En metode, som kan redde livet på nogle af de 1.200 mennesker, som hvert år går bort på grund af prostatakræft.

Ph.d Cup 2017

Information og DR søger unge forskere til formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup 2017. 

Ph.d. Cup er en formidlingskonkurrence, hvor vinderen er den, der er bedst til at formidle sin forskning.

Hvis du har afleveret og fået godkendt din ph.d. i 2016, så kan du deltage i Ph.d. Cup 2017.

Bliver du blandt de fem finalister, skal du stå på scenen foran tre dommere og publikum hos DR 27. april og formidle din forskning på tre minutter. Inden da kommer du gennem et træningsforløb hos DR. 

Der er tilmeldingsfrist 6. februar, og finalen sendes på DR2 lørdag 29. april. 

Ønsker du at tilmelde dig Ph.d. Cup 2017, så klik her

Men Lars Boesen kan langt mere end at forske i, hvordan man bedst diagnosticerer prostatakræft. Han har nemlig et stort talent, når det kommer til at formidle sin forskning, som ellers kan være utrolig svær at forstå, hvis man ikke selv er læge. 

Lars Boesens talent for at videreformidle sin forskning sikrede ham sidste år titlen som vinder af Ph.d. Cup 2016.

En formidlingskonkurrence, som fokuserer på at få dansk forskning formidlet til den danske befolkning i et sprog, som alle kan forstå, og som snart løber af stablen igen. 

Kan du formidle din forskning til den brede befolkning?

Til Ph.d. Cup 2016 benyttede Lars Boesen talrige træpinde og et par æbler til at forklare, hvordan man i dag forsøger at diagnosticere prostatakræft, og hvordan man i fremtiden kan gøre det anderledes.

Én efter én stak han ti grillpinde i det ene æble, som illustrerede en mands prostata, for at vise, hvordan man i dag diagnosticer prostatakræft. En meget smertefuld og ofte langvarig proces, der foregår ved, at man ved hjælp af ultralydsbilleder stikker op gennem endetarmen og uden bedøvelse tager ti vævsprøver af prostata. Problemet er, at man stikker lidt i blinde og håber at ramme eventuelle kræftknuder. Men ofte må prøverne tages om, og man ved, at metoden overser mange kræftknuder, skriver dr.dk.

Derefter stak Lars Boesen to grillpinde i det andet æble. Det blev brugt til at illustrere, hvordan man kan diagnosticere prostatakræft, hvis man benytter en MR-skanner i stedet for en ultralydsskanner. For så kan lægerne præcist se, hvor de skal tage prøver og måske nøjes med to vævsprøver i alt.

Det var et oplæg, som gjorde det indviklede nemt at forstå, og som gjorde ham til vinder af Ph.d. Cup 2016. Et oplæg, som gjorde det muligt for lægmanden at forstå lægen, og som du kan se her.    

Hvis du har afsluttet og fået godkendt et Ph.d.-projekt i 2016 og har lyst til at gøre Lars Boesen kunsten efter, er det nu, du skal slå til. Der er nemlig åbent for nye tilmeldinger helt frem til 6. februar 2017.

Du kan læse meget mere om Ph.d. Cup 2017 her, hvor du også kan tilmelde dig.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.