Sjovt abestudie: Aber hader også at opgive noget, de har brugt tid og kræfter på
aber sunk cost kapuciner makak tid energi kræfter

I det mindste er vi mennesker ikke alene om at lave dårlige økonomiske investeringer. (Foto: Shutterstock)

I det mindste er vi mennesker ikke alene om at lave dårlige økonomiske investeringer. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
29 december 2020

Det er et dokumenteret fænomen hos mennesker, at vi ikke bryder os om at droppe noget, som vi har brugt mange timer, kræfter og penge på, også selvom det er den eneste fornuftige mulighed.

Fænomenet hedder ‘sunk cost’, og ifølge et nyt studie lavet på makakaber og kapucineraber har de det på nøjagtig samme måde.

Sunk cost

‘Sunk cost’ er et økonomisk begreb, som henviser til omkostninger, der allerede er givet ud.

Med andre ord, når du allerede har brugt penge på noget.

‘Sunk cost-fejlslutningen’ er, når man bliver ved med at bruge penge på noget, som ikke nødvendigvis vil give afkast i fremtiden, så de penge, man allerede har brugt, ikke er spildt.

Der findes ikke noget tilsvarende dansk begreb, men fænomenet har vist sig at være gældende i flere henseender af vores liv, uanset om det er et projekt på arbejdet, et kæresteforhold, eller sågar et TV-show, man har fulgt længe.

Det skriver ScienceAlert.

At fænomenet også afspejles hos aberne tyder på, at det er et dybt ankret evolutionært træk, når vi forsøger at vride en gevinst ud af noget, vi allerede har brugt meget energi på - selv når det ikke kan lade sig gøre.

I studiet skulle aberne med et joystick følge et bevægende mål på en computerskærm og blev belønnet med en snack, hvis det lykkedes.

Hvis ikke, skulle de starte forfra i en ny runde.

En runde varede enten 1, 3 eller 7 sekunder. Aber opfatter et sekund som længere tid end mennesker, og de fleste runder varede kun 1 sekund.

Hvis aberne ikke nåede målet inden for det første sekund, ville det være mere effektivt for dem at opgive runden (ved ikke at bevæge joysticket) og i stedet lade runden begynde på ny.

De fleste af aberne fortsatte dog, særligt makakaberne, hvis de allerede havde brugt tid på en runde.

»De blev ved 5 til 6 gange længere end optimalt,« fortæller hjerneforsker Sarah Brosnan ifølge ScienceAlert og uddyber, at jo længere tid aberne havde brugt på en runde, jo mere tilbøjelige var de til at blive ved, indtil runden sluttede.

Som reflekterende væsener burde vi mennesker måske have lettere end aberne ved at stoppe noget, som ikke gavner os, selvom vi har brugt meget energi på det, men som studiet tyder på, kan det være svært.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.