Sjældne siamesiske flagermus-tvillinger fundet i Brasilien
flagermus tvilling

Et par siamesiske flagermus-tvillinger fundet under et mango-træ i Brasilien har sammengroede rygradde, der deler sig som et 'Y' i toppen. (Foto: Marcelo Nogueira, Laboratorio de Ciencias Ambientais, Universidade Estadual Do Norte Fluminense.)

Kilde: 
02 august 2017

Siamesiske tvillinger er uhyre sjældne blandt flagermus. Men nu har forskere fundet ligene af to sammenhængende flagermus-tvillinger i Brasilien, og det kan give ny indsigt i et fænomen, som ellers kun er set to gange før i historien, skriver Livescience.com.

Da Marcelo Rodrigues Nogueira, der er post doc ved State University of Northern Rio de Janeiro, første gang så flagermus-tvillingerne, blev han chokeret.

»Jeg har arbejdet med mange flagermus (i min karriere, red.), nogle med meget imponerende morfologiske træk, men ingen så overraskende som disse tvillinger,« skriver han i en mail til livescience.com.

Kun to andre par af siamesiske flagermus-tvillinger er blevet noteret i den videnskabelige litteratur, et i år 1969 og et andet i år 2015. 

(Foto: Marcelo Nogueira, Laboratorio de Ciencias Ambientais, Universidade Estadual Do Norte Fluminense.)

LÆS OGSÅ: Se den 'siamesiske killing': Kat med to hoveder født i USA

Selvom det ikke vides præcis, hvad der forårsager, at enæggede tvillinger hænger sammen, er fænomenet kendt for at ske, når et befrugtet æg deler sig for sent.

Hvis et æg deler sig fire til fem dage efter at være blevet befrugtet, vil det blive til to enæggede tvillinger. Men hvis ægget først deler sig efter mellem 13 til 15 dage efter befrugtning, vil ægget ikke dele sig helt, og tvillingerne vil blive siamesiske.

Flagermusene, der blev fundet under et mango-træ i Brasilien i 2001, er i tilstanden, der kaldes dicephalic parapagus, hvilket betyder, at de sidder sammen i siden gennem hele overkroppen.

LÆS OGSÅ: Flagermus har pattedyrenes hurtigste muskler

Røntgenbilleder har vist, at tvillingernes rygrad har en fom som et 'Y' med to rækker af ryghvirvler, som forgrener sig fra ryggen.

Flagermusene hænger sammen ved den nederste del af rygsøjlen, der deler sig i et 'Y'. Men undersøgelser med ultralyd tyder på, at de har to uafhængige hjerter. (Foto: Marcelo Nogueira, Laboratorio de Ciencias Ambientais, Universidade Estadual Do Norte Fluminense.)

Ultralyd har også vist, at tvillingerne har to lige store hjerter, som forskerne ikke formoder hænger sammen.

Da flagermus kun får en unge ad gangen, er det sjældent, at der opstår selv usammenhængende tvillinger.

Det nye studie af den siamesiske flagermus-tvilling er netop udkommet i tidsskriftet Anatomia Histologia Embryologia.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver flagermus oldgamle

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.