Sjælden opdagelse: Ny næbhval er dukket op i Japan
06 september 2019

En ny hvalart er dukket op i Japan.

Hils på Berardius minimus, en næbhval, som japanske og amerikanske forskere har opdaget i det okhotske hav. 

Den nye næbhval har længe været kendt af de lokale hvalfiskere i området, men det har ikke før nu været bekræftet, at der var tale om en ny og unavngiven hvalart, skriver Hokkaido University i en pressemeddelelse. 

De lokale har i mange år kendt den nyopdagede hval som en sort version af Berardius bairdii, en anden næbhvalart, men hvalen er sin helt egen. 

Berardius minimus er betragteligt mindre, smallere og mørkere end Berardius bairdii, og så har den et mindre næb. 

Berardius minimus er mellem 6,2 til 6,9 meter lang, mens Berardius bairdii, som den blev forvekslet med, er omkring 10 meter lang. (Tadasu K. Yamada et al., Scientific Reports. August 30, 2019)

 

LÆS OGSÅ: Næbhval sætter sensationel dykker-rekord

Det er usædvanligt at opdage en ny hvalart.

Modsat fisk, blæksprutter og andre havdyr er hvaler nemlig store dyr, der skal op til overfladen for at trække vejret, så de kan ikke gemme sig i dybet. 

Næbhvaler især kan være svære at se og undersøge, da de foretrækker være på meget dybt vand, og de dykker i lang tid ad gangen.

Forskerne har også måttet undersøge seks strandede hvaler for at kunne slå fast, at der faktisk er tale om en ny art, og der er stadig meget, forskerne ikke ved om det nyeste skud på slægtstræet. 

»Vi ved stadig ikke, hvordan de voksne hunner ser ud, og der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, der knytter sig til udbredelsen. Vi håber, at vi kan blive ved med at udvide vores viden om Berardius minimus,« fortæller en af forskerne bag fundet Takashi F. Matsuishi, professor i fiskerividenskab ved Hokkaido University, i pressemeddelelsen.

Fundet er beskrevet i tidsskriftet Scientific Reports. 

Ny næbhval art Japan

Her ses kraniet på en Berardius minimus i alle vinkler. Dens pandetorn, som er den spids, der rager frem forrest på hovedet, er væsentligt mindre end på Berardius bairdii. (Tadasu K. Yamada et al., Scientific Reports. August 30, 2019) 

LÆS OGSÅ: Nye dyrearter bliver gemt væk på museer i årtier

LÆS OGSÅ: Næbhvaler klapper kaje for at undgå at blive ædt

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.