Sjælden australsk frø 'flasher' for at skræmme fjender
Australske forskere har opdaget en frø, der har en helt særlig forsvarsteknik over for sine fjender. Den blotter sig. Se den lille, frække frø i videoen.

Den meget sjældne frø Mahonys Toadlet 'flasher' sin orange lyske for at forskrække sine fjender. (Video: BBC News/World News Today)

 

Den meget sjældne frø Mahonys Toadlet 'flasher' sin orange lyske for at forskrække sine fjender. (Video: BBC News/World News Today)

 

Begrebet 'at blotte sig' får nok de fleste til at tænke på ulækre mænd i lange frakker, som for egen fornøjelses skyld viser deres ædlere dele til omverdenen. 

Men den nyopdagede og meget sjældne australske frøart Mahonys Toadlet bruger blotteriet noget mere konstruktivt. Den 'flasher' for at skræmme sine fjender. Det skriver bbc.com

Frøen blev første gang opdaget for flere år siden nær Newcastle i Australien, men er først netop blevet beskrevet i et studie. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Zootaxa. 

Bliv klogere på frøen og dens lidt lumre forsvarsteknik i videoen ovenfor. 

Blottet orange lyske skræmmer fjender

Mahonys Toadlet-frøen er ikke meget større end en fingerspids. Den er opkaldt efter professor Michael Mahony, som er en anerkendt frøekspert og miljøforkæmper. 

Den lille frø har en marmoragtig sort/hvid mave og en skrigorange lyske. Det er den farverige lyske, som frøen blotter for at forskrække sine fjender.

»Idéen er, at mens han (frøen, red.) springer, spredes hans ben, og der er så det her brilliante glimt af farve, som angiveligt forskrækker rovdyret,« siger Simon Clulow, som forsker ved University of Newcastle og står bag opdagelsen af den blottende frø, til bbc.com.  

Det var desuden frøens unikke farver og mønstre på mave og lyske, der gjorde den så nem at genkende som en ny art. 

frø flasher australien sjælden

Man kan ikke se det på billedet, men Mahonys Toadlet-frøen har en orange lyske, som den flasher for at forskrække fjender. Frøen er på størrelse med en fingerspids. (Foto: Simon Clulow)

Kystudvikling kan true frøen

Ifølge Simon Clulow betyder Mahonys Toadlet-frøens overflade, at den kamouflerer sig effektivt. Det er derfor, den har holdt sig skjult så længe.

Men den sjældne frø kan være truet.   

»Desværre betyder det, at frøen kun ser ud til findes i de her kystnære sandede sumpe i en ret begrænset udbredelse, at den sandsynligvis er truet af fænomener som kystudvikling,« siger Simon Clulow ifølge bbc.com.  

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker