Sensationel astrofysisk nyhed rammer os på mandag
Tyngdebølger gravitationsbølger gravitationelle bølger

På mandag præsenteres banebrydende observationer af et astrofysisk fænomen, som mennesket aldrig tidligere har været vidne til. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
12 oktober 2017

Mandag 16. oktober er der nyheder af astronomisk størrelse fra rummet. Det videnskabelige tidsskrift Nature har udsendt en underretning om, at der er hele syv videnskabelige artikler på vej i Nature selv og undertidsskriftet Nature Astronomy.

I en pressemeddelelse skriver Det Europæiske Syd Observatorium (ESO), at de på mandag holder et pressemøde, hvor de vil præsentere »banebrydende observationer af et astronomisk fænomen, som vi aldrig tidligere har været vidne til.«

På pressemødet vil repræsentanter fra mange forskergrupper i hele Europa holde foredrag, skriver ESO.

Også den amerikanske grundforskningsfond NSF (National Science Foundation) har annonceret et lignende pressemøde mandag eftermiddag, hvor de samler videnskabsmænd fra det amerikanske LIGO-observatorium, som har tyngdebølgedetektorer i Washington og Livingston i USA, samt fra det europæiske Virgo-observatorium i Italien.

Repræsentanter fra omkring 70 observatorier kommer til at være tilstede ved denne begivenhed, skriver NSF i deres pressemeddelelse.

På mødet vil LIGO- og Virgo-forskere og samarbejdspartnerne præsentere deres nyeste fund, og derefter vil resultater fra teleskoper, der samarbejder med LIGO og Virgo for at studere ekstreme begivenheder i kosmos, blive fremlagt.

Videnskab.dk har tidligere beskrevet, hvordan samarbejdet mellem LIGO og Virgos tilsammen tre detektorer kan være med til at angive langt mere præcist, hvor på himlen tyngdebølge-hændelsen fandt sted. Med en præcis placering vil man have en meget større chance for at nå at pege almindelige teleskoper i retning af hændelsen og muligvis fange en lysbegivenhed associeret til den. Hvis det er en sådan nyhed, der bliver præsenteret på mandag, er det præcis det, astrofysikerne har sukket efter.

Det kan du læse mere om i artiklen 'Nye tyngdebølger opsnappet: Nu ved vi, hvor de kommer fra'. 

Den første opdagelse af gravitationsbølger, foretaget 14. september 2015 og annonceret 11. februar 2016, var en milepæl i fysik og astronomi; det bekræftede en stor forudsigelse af Albert Einsteins generelle relativitetsteori og markerede begyndelsen af ​​et nyt felt inden for astrofysik. Fysikernes begejstring kommer tydeligt til udtryk i artiklen 'Fysikere jubler: Vi har fundet tyngdebølger!'

Siden da har der været tre yderligere, bekræftede opdagelser, og de offentliggjorte artikler om disse tre detektioner er ifølge Web of Science blevet citeret mere end 1.700 gange.

Den fjerde, og seneste, detektion stammede ligesom de tre første fra kollisionen af to sorte huller, men var den første, der kunne vise et signal fra både LIGO og Virgos detektorer. Inden disse resultater blev offentliggjort, gik der rygter om, at detektionen for første gang stammede fra kollisionen af to neutronstjerner. Det gjorde de ikke - men måske er vi heldigere denne gang?

Læs mere om, hvorfor det er forskernes våde drøm at opsnappe tyngdebølger fra neutronstjerner i artiklen 'Rygter om tyngdebølger fra kolliderende neutronstjerner'.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.