Sejlfisken er slået af tronen som verdens hurtigste fisk
Sejlfisken har reddet på en bølge af berømmelse og været kåret som verdens hurtigste fisk. Men et nyt studie slår vinderfisken ud af kurs og overgiver tronen til tunen.
sejlfisk hurtig verdens hurtigste fisk tun

Sejlfisken kan blive op til to meter lang. Den store fisk har hidtil været kåret som verdens hurtigste med en tophastighed på 110 km/t. Men et nyt studie viser, at sejlfisken kun svømmer 36 km/t. (Foto: Shutterstock)

Sejlfisken kan blive op til to meter lang. Den store fisk har hidtil været kåret som verdens hurtigste med en tophastighed på 110 km/t. Men et nyt studie viser, at sejlfisken kun svømmer 36 km/t. (Foto: Shutterstock)

Sejlfisken er tidligere blevet kåret som verdens hurtigste fisk, og den udbredte opfattelse er, at den store fisk kan nå en tophastighed på op til 110 kilometer i timen.

Det virker helt vildt, at en fisk kan nå samme fart som en bil på motorvejen. Men det er altså heller ikke sandt, viser et nyt studie med dansk deltagelse, der er er udgivet i tidsskriftet Biology Open. 

Havets Speedy Gonzales kan nemlig 'kun' svømme omkring 36 kilometer i timen, lyder konklusionen i studiet. Det er nærmere i hastighedsklasse med en hurtig cyklist og langt fra en motorvejsbil.

Sejlfisken må altså se sig slået af tunen, der nu svømmer med trofæet som verdens hurtigste fisk. 

Finner ødelægges, hvis fisk svømmer mere end 54 km/t

En af forskerne bag studiet er den danske ph.d.-studerende ved Institut for Marinebiologi på Københavns Universitet Morten Bo S. Svendsen.

Sejlfisken

Sejlfisk bliver omkring 2,5 meter lange, men kun omkring 10 centimeter brede og 20-25 centimer høje i kroppen. Derfor vejer de også 'kun' omkring 20 kilo.

De store fisk lever primært i de varmere af dele af Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean.

Sejlfisk jager i grupper med en særlig jagtteknik. De store fisk samles om deres bytte, sardiner, på en måde, så sardinerne tvinges i kugleformationer. På skift slår sejlfiskene så til sardinstimen med deres pindelignende ’næser’ for at beskadige flest muligt. Herefter deles sejlfiskene om de ramte sardiner.  

»Vi undersøgte, hvor hurtigt sejlfiskenes muskler kan trække sig sammen, for at finde ud af, hvor hurtigt de kan slå med halen, og deraf hvor hurtigt de kan svømme. Deres hastighed viste sig at være 36 kilometer i timen frem for de op til 110 kilometer i timen, som er den udbredte antagelse om deres tophastighed,« fortæller han.

Inspirationen til den danske forsker og kollegaernes studie var en gruppe israelske forskeres teoretiske udregninger, der viste, at ingen fisk burde kunne svømme mere end 54 kilometer i timen.

»De kan ikke slå så hurtigt med halen, da det ville ødelægge deres finner. Det ville vi efterprøve i praksis,« fortæller Morten Bo S. Svendsen.

Myte er baseret på gætterier fra 1941

På en forskertur ud for den mexicanske by Cancuns kyst, hvor også sejlfiskenes jagtmønstre blev undersøgt, fangede og målte Morten Bo S. Svendsen på flere sejlfisk. Tophastigheden for dem alle var meget lavere, end sejlfisken er berygtet for.

Alligevel skriver forskere stadig, at sejlfisken kan nå en tophastighed på op til omkring 110 kilometer i timen, ligesom internettet er fyldt med den påstand. Morten Bo S. Svendsen er ikke i tvivl om, hvorfor myten er så sejlivet.  

»Det er en god historie,« siger han og fortsætter:

»Men det er et estimat fra en artikel udgivet i 1941 baseret på en journalists samtaler med lystfiskere, der har angivet, hvor hurtigt de mener, at forskellige fisk kan svømme.« 

sejlfisk hurtig verdens hurtigste fisk tun

På grund af deres bedre iltoptagelse fra havet og dermed længere udholdenhed kan tun formentlig holde en tophastighed længere end sejlfisk. Det gør dem til verdens reelt hurtigste fisk. (Foto: Shutterstock)

Tunen er havets nye Usain Bolt

Selvom 36 kilometer i timen under vand ifølge Morten Bo S. Svendsen stadig er »meget hurtigt«, har sejlfiskens reelle tophastighed alvorlige konsekvenser for dens placering på havets fartpodie.

Den vippes af tronen af en anden stor fisk, nemlig tunen.

Den kæmpestore blåfinnede tun er målt til at kunne nå en maksimal tophastighed på 54 kilometer i timen – det samme som israelerne regnede sig frem til. Og selv om der måske findes store sejlfisk, der når samme topfart, kan de nok ikke holde den lige så længe som en tun, fortæller Morten Bo S. Svendsen.

»En tun kan teoretisk set opretholde tophastigheden i længere tid end en sejlfisk. Den er så at sige i bedre form, da den har bedre mulighed for at optage ilt fra vandet og kan holde sine muskler varme. Derfor er sejlfisken ikke verdens hurtigste fisk lige nu. Det er tunen,« slutter han.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker