Se videoen: Papegøjer hjælper hinanden, tilsyneladende helt og aldeles uselvisk
papegøjer hjælper hinanden uselvisk

Papegøjen til højre rækker en metalring til papegøjen til venstre, som herefter kan veksle ringen til et stykke valnød. Når rollerne blev byttet om, skete det samme. (Foto: Fra artiklen i Current Biology)

Papegøjen til højre rækker en metalring til papegøjen til venstre, som herefter kan veksle ringen til et stykke valnød. Når rollerne blev byttet om, skete det samme. (Foto: Fra artiklen i Current Biology)

Kilde: 
14 januar 2020

Afrikanske gråpapegøjer (Psittacus erithacus) er der for hinanden. 

I et nyt studie beskriver forskere for første gang nogensinde, hvordan også fugle hjælper hinanden og dermed fremstår 'uselviske'. Det skriver The Guardian.

Det er en adfærd, der tidligere kun har været registreret hos pattedyr såsom orangutanger og bonoboaber, foruden mennesker.

Men nu kan afrikanske gråpapegøjer tilsyneladende melde sig ind i den hjælpsomme og venlige klub.

»Papegøjer, krager og ravne er kendte for at være de klogeste fugle, der findes. De bliver ofte refereret til som 'aber med fjer' og er blevet testet i mange studier omkring problemløsning og indlæring af ord,« siger en af forskerne bag studiet, Désirée Brucks, professor ved Max Planck Institute for Ornithology, til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Vampyrflagermus er ikke bare blodsugere: De er hjælpsomme og danner 'venskaber'

Otte afrikanske gråpapegøjer og seks blåhovedet dværgaraer (Primolius couloni) indgik i studiet, der er blevet foretaget ved Max Planck Institute for Ornithology.

Under forsøget har forskerne placeret to intelligente fugle ad gangen i en gennemsigtig kasse og lært dem, at når de førte en metalring igennem et hul i siden på kassen, blev der kvitteret med en godbid, skriver The Guardian.

Forskerne lukkede nu for en af fuglenes huller, så det kun var den ene fugl, der kunne række en metalring ud. Samtidigt gav forskerne alle metalringene til den fugl, hvis hul var blevet lukket.

Her viste det sig, at papegøjen, som ikke selv kunne få en godbid, men som til gengæld sad på alle metalringene, rakte ringene over til artsfællen, der så kunne bytte ringen til en godbid.

Og det ifølge The Guardian umiddelbart helt uden at få noget igen.

Sådan foregik forsøget. (Video: AFP News Agency)

LÆS OGSÅ: Har dyr følelser?

Jo flere ringe, en papegøje havde givet, jo flere fik den selv tilbage, når rollerne blev byttet om. Men forskerne understreger, at fuglene ikke vidste på forhånd, om deres tjeneste ville blive gengældt, hvorfor deres handling kan ses som uselvisk.

Den altruistiske (kærlige og selvopofrende) adfærd kan ifølge forskerne måske skyldes, at de afrikanske gråpapegøjer lever i store flokke, hvor de intelligente fugle samarbejder med hinanden om at samle føde, skriver The Guardian.

Dette kan betyde, at socialt ry er et vigtigt element i overlevelsen, fordi papegøjerne er afhængige af, at andre fra flokken vælger at samarbejde med dem.

På den måde kan chancen for, at andre papegøjer vil dele med én, muligvis stige, hvis den enkelte papegøje selv er god til at sørge for sin sidemand.

I forsøgene med de blåhovedede araer delte fuglene kun sjældent deres ringe med naboen.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

LÆS OGSÅ: Papegøjer bruger lyde, ligesom mennesker bruger navne

LÆS OGSÅ: Hvor kloge er dyr?

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.