Se videoen: Blæksprutter kan ’se’ lys med deres arme

Blæksprutterne følte sig med armene frem til et stykke fisk, men når forskerne bag studiet lyste på armen, uden sprutten kunne se det, trak den armen til sig. (Video: Livescience) 

Blæksprutterne følte sig med armene frem til et stykke fisk, men når forskerne bag studiet lyste på armen, uden sprutten kunne se det, trak den armen til sig. (Video: Livescience) 

Kilde: 
15 marts 2021

Lyser man på en af blækspruttens arme, trækker den armen til sig. Selv når dyrets øjne befinder sig i mørke.

Formodentlig undviger blæksprutter fra lyset som en forsvarsmekanisme, der skal beskytte de mange arme fra rovdyrs klør.

Det skriver Livescience.

Blæksprutter er kendt for at have et særligt forhold til lys. Deres hud er dækket af små organer fyldt med pigment, der får dyret til at skifte farve ved hjælp af lyset. Det var netop den egenskab, de israelske forskere var i færd med at undersøge, da de opdagede, at blæksprutterne opførte sig ret bemærkelsesværdigt: 

»Vi brugte en meget stærk lommelygte, og når vi lyste på armens ender, ville den altid trække sig tilbage,« fortæller marinbiolog Tal Shomrat, der er forsker ved Ruppin Academic Center, til LiveScience.

Da det gik op for Shomrat og hans kollegaer, at ingen endnu havde forsket i blækspruttens 'vampyragtige' adfærd, kastede de sig over sagen.

De placerede blæksprutter i et akvarium, der var dækket af en sort presenning. Sprutterne blev trænet i at række armen gennem et lille hul i toppen af akvariet for at finde et stykke fisk. Mens blæksprutten nede i mørket følte sig frem, ville forskerne indimellem lyse på armen.

De blinde blæksprutter trak armen væk 84 procent af tiden, ifølge Livescience.

Spørgsmålet er så, hvilken årsag der ligger bag blækspruttens opførsel: Er det en refleks eller en bevidst handlings?

Forskerne bedøvede blæksprutter og lyste på dem. Hvis lys-undvigelsen var baseret på en udelukkende betinget refleks, ville de sovende blæksprutter flytte armen. Det gjorde de ikke.

Skar man musklerne over ved det øverste af armen, stoppede blæksprutterne også med at undvige lyset.

Samlet set peger resultaterne på, at armen sanser lyset, sender en besked om det til hjernen via musklernes nerver – og at det derfor er blækspruttens hjerne, der bestemmer, at armen skal flyttes.

»At denne adfærd ikke er en refleks, men i stedet kontrolleret af kognition på et højere niveau i hjernen, er fascinerende,« siger Eduardo Sampaio til LiveScience. Han forsker i blæksprutters adfærd ved University of Lisbon i Portugal og var ikke involveret i studiet.

Studiet er udgivet i Journal of Experimental Biology.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.