Se med live, når skibsvrag bringer torsk og krabber ind i stuen
Via en livestream fra et sydfynsk skibsvrag vil en dansk forsker gøre det store blå tilgængeligt fra sofaen. Havet har nemlig brug for opmærksomhed, mener han.
fisk vrag skibsvrag færge

Dansk forsker livestreamer fra havets bund for at gøre opmærksom på havets liv. (Foto: Shutterstock.com)

Dansk forsker livestreamer fra havets bund for at gøre opmærksom på havets liv. (Foto: Shutterstock.com)

De lettere udstående øjne på en torsk møder for et kort øjeblik dine, alt imens en brandmand svæver lydløst forbi med bølgende tentakler. Med et hurtigt halesvirp forsvinder torsken ud af syne, og tilbage er en kontinuerlig, hvirvlende strøm af plankton og udefinerbare havpartikler.  

På en nyopsat livestream fra en sænket færge i Det Sydfynske Øhav kan du nu hver dag opleve noget lignende og helt uden at få så meget som våde tæer. Er du meget heldig, kan du endda se sæler og marsvin. 
 

Se livestreamen fra havets bund midt i artiklen. 

Lars Seidelin, der er ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, står for opsætningen af livestream-kameraet. De er en del af hans ph.d.-projekt, der har til formål at finde ud af, hvad der kan gøre os danskere mere interesserede i livet i havet.

»Jeg vil gerne skabe positiv opmærksomhed omkring havet, for med den globale opvarmning, overfiskeri og så videre er der rigeligt med dommedagsprofetier. Vi har lige så meget brug for de gode historier,« siger Lars Seidelin, der har fået to millioner kroner fra Nordea-fonden i støtte til projektet.
 

Alt godt fra havet på få minutter

Den forhenværende ærøfærge, som livestreamen sendes fra, blev med vilje sænket i 2014 af en privat velgører i samarbejde med Naturstyrelsen. Det skete med henblik på at skabe et kunstigt rev, hvor det sydfynske havliv kan få et tilholdssted.

Det må siges at være lykkes, for på en god dag kan man spotte flere forskellige fisk, gopler, krabber og andet godt fra havet indenfor få minutter.

»Man kan være helt sikker på at se en masse blåmuslinger, som lige nu har overgroet hele færgen, men ellers er det jo dagens overraskelse, hvilke fisk man kan se. Du kan også være heldig at se en dykker i ny og næ,« fortæller Lars Seidelin.

Færgen tjener som en kærkommen chance for at filme fra et skibsvrag. Det giver nemlig i sig selv en fascination og er derfor et godt sted at starte, fortæller forskeren.

»Bedre end jeg havde forestillet mig«

Selv er Lars Seidelin overrasket over, hvor effektfuld livestreamingen faktisk er.

»Jeg tænkte selv ‘hold da op, det er bedre, end jeg havde forestillet mig’, da jeg så livestreamen. Man bliver helt bidt af det, fordi det sker lige nu og her,« siger han.  

Se selv med herunder på kameraet, som sender i døgndrift fra færgens muslingebegroede styrehus.

Større interesse kan give bedre beskyttelse

Øget fokus på havet kan i sidste ende betyde, at vi mennesker bliver bedre til at passe på det. Det er i hvert fald Lars Seidelins forhåbning.

Projektet har derfor to vinkler, som han udtrykker det:

  1. Den sjove: at sprede fascination og glæde ved havet.   

  2. Den alvorlige: verdenshavene er i problemer, og det kræver øget opmærksomhed.

»Mit projekt er kun en lille brik i det store billede, men jeg tror på, at de her live-billeder fra bunden af havet kan vi give folk de oplevelser, der gør, at de får lyst til at passe bedre på det,« siger han.

Derfor kan en større folkelig interesse for havets liv måske hjælpe til at flytte nogle politiske og forbrugermæssige mønstre, der kan tage noget af presset fra havmiljøet, fortæller Lars Seidelin.

Det kan for eksempel være brugen af plastik og mikroplastik, CO2-udslip og overfiskeri, forklarer han.

»Kan synliggøre natur, vi alle tager for givet«

Det formål er lektor Peter Grønkjær stor tilhænger af. Han er sektionsleder for akvatisk biologi på Aarhus Universitet, og ifølge ham er det et problem, at folk generelt har en lav forståelse for livet i havet.  

fisk

De danske fisk og andre marine livsformer fortjener mere opmærksomhed, mener forskerne. (Foto: Shutterstock.com)

»Vi lever så tæt på havet og har mange aktiviteter, der inddrager det, men alligevel er det en del af naturen, som mange ikke rigtig kender eller forstår,« siger han.

Derfor mener han, at Lars Seidelins projekt er en vigtigt skridt mod at ‘synliggøre en natur, vi alle tager for givet’.

»Når man rydder en skov, lægger folk mærke til det, men det gør de ikke, hvis man rydder et stenrev i havet,« konstaterer han.

Er det konsekvenserne værd?

Uvidenheden om havets liv forhindrer os i at kunne passe ordentligt på det, mener Peter Grønkjær.

»Vi må gøre os klart, at når vi bygger broer, fisker og udleder næringsstoffer til havet, så har det en konsekvens for havmiljøet. Så må man gøre op med sig selv, om den gevinst, der er ved det, er konsekvenserne værd. Det kan man kun gøre, hvis man forstår, hvad det er, man ændrer derude,« forklarer han.  

Derfor mener han, det er vigtigt at vise danskerne ‘alt det fantastiske liv, der gemmer sig under overfladen’.

»Det er lettere at gå en tur i skoven og forundres over alt det smukke end at gå en tur på tre meters dybde, hvor der er mindst lige så meget at glæde sig over,« siger han.  

Det kan livestream-projektet forhåbentlig være med til at ændre på, mener han.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.