Se her ti dyr, der er opkaldt efter filmfigurer og kendisser
Hvilket dyr er opkaldt efter Luke Skywalker, John Cleese og Donald Trump? Og ligner dyr og mennesker hinanden? Find ud af det her.
john cleese lemur ligner kendte ligner dyr

Hvilket dyr er opkaldt efter John Cleese? Er det lemuren? (Foto: Shutterstock)

Hvilket dyr er opkaldt efter John Cleese? Er det lemuren? (Foto: Shutterstock)

Dyr kan have sjove kendetegn såsom sorte ringe under øjnene, farverige fjer og sjove bevægelser: Måske husker du parringdansen, der får paradisfuglen Lophorina superba til at ligne en smiley?

Men noget, der måske er endnu sjovere, er, når kendetegnene bliver overført til mennesker og kendisser fra hele verden.

Læs her om ti sjove dyr, der er opkaldt efter stjerner som for eksempel Luke Skywalker, John Cleese og Arnold Schwarzenegger.

Eksemplerne er udvalgt på baggrund af et nyt studie, der er udgivet i det åbne tidsskrift Zookeys og artikler fra blandt andet nytimes.com.

1) Darth Vader-billen

Denne tykke sorte bille har fået navnet Agathidium vaderi efter Star Wars-skurken Darth Vader.

Billen kaldes også ’round fungus beetle’ og er en del af slægten leiodid, der kan findes overalt i verden.

Læs mere om Agathidium vaderi her.

darth vader bille

Darth Vader-billen. (Foto: Wikimediacommons)

2) Luke Skywalker-aben

Vi bliver lidt i samme familie – og i samme univers.

For i januar 2017 blev en ny abeart opdaget af kinesiske og britiske forskere, der valgte at give arten navnet The Skywalker Hoolock gibbon efter Luke Skywalker.

Aberne findes i det østlige Myanmar og det sydvestlige Kina. Luke Skywalker-aben ville sandsynligvis blive meget overrasket, hvis Darth Vader-billen kom og udgød de ikoniske ord: »I am your father Luke.«

aber luke skywalker

»May the force be with you.« Aben her er fra Myanmar og ligner da egentlig også lidt Luke Skywalker i aktion. (Foto: Programme HURO/ Wikimedia commons)

Du kan læse mere om forskernes opdagelser her.

3) Lord Varys-edderkoppen

lord varys edderkop

Den blender godt ind med landskabet og sniger sig i skyggerne. På den måde passer karakteren Varys fra Game Of Trones perfekt som navn til den lille edderkop. (Foto: Igor Cizauskas)

Denne lille fætter er opkaldt efter den snu rådgiver i kæmpesucces-serien Game Of Thrones Lord Varys også kendt som Master of Whisperers.

Edderkoppen er en del af Ochyroceratidae-familien, der lever i Mexico og Brasillien og har nu fået navnet Ochyrocera varys.

Læs mere her.

4) Monty Python-lemuren

Avahi cleesei-lemuren, også kaldet Bemaraha-lemuren, lever på Madagaskar ud for Afrikas østkyst og er kendetegnet ved en ulden pels og sorte ringe rundt om de store gyldne øjne.

Derudover er den opkaldt efter Monty Phyton-legenden John Cleese, der blandt andet blev kendt for sin sketch med gakkede gangarter.

lemur john cleese

Lemuren, der er opkaldt efter komiker og skuespiller John Cleese. (Foto: Edward Louis / Madagascar Biodiversity Project, Henry Doorly Zo)

Læs mere om lemurer og nye arter i denne artikel.

5) Prins Charles-frøen

Ligheden er slående.

I hvertfald hvis man tror forskerne, der har opkaldt denne træ-frø Hyloscirtus princecharlesi efter den engelske Prins Charles.

Frøen er en del af Hylidae-familien, der lever i Ecuador.

frø prins charles navn kendte

Denne træ-frø er blevet navngivet efter engelske Prins Charles. (Foto: Arcasapos/ Wikimedia commons)

6) Arnold Schwarzenegger-billen ...

Denne løbebille er opkaldt efter bodybuilder og skuespiller-stjernen Arnold Schwarzenegger med navnet agra schwarzeneggeri.

Billen er opdaget i Costa Rica tilbage i 2002.

Læs mere her.

bille arnold

Med sine tydeligt markerede muskler er denne bille naturligvis blevet opkaldt efter Arnold Schwarzenegger. (Foto: Erwin, T. L, Wikimedia Commons)

7) ... og fluen

Faktisk er Terminator-stjernen Arnold Schwarzenegger også for nylig blevet tildelt æren af at ligge navn til fluen, Megapropodiphora arnoldi, der er verdens mindste med sin størrelse på 0.395 mm.

»Så snart, jeg så de kraftige ben, vidste jeg, at jeg blev nødt til at opkalde den efter Arnold,« udtalte Brian Brown, der er zoolog på Natural History Museum of Los Angeles County ifølge Physorg.com.

 
bille arnold schwarzenegger

Sådan ser Schwarzenegger-fluen ud. (Illustration: I. Strazhnik)

8) Donald Trump-møllet

Med sine lysegule, flagrende skæl (der minder om en vis persons hårpragt) er dette møl blevet opkaldt efter USA’s præsident, Donald Trump. Møllet er fundet i den sydlige del af Californien og hedder Neopalpa donaldtrumpi.

Den Canadiske forsker fortæller, at valget om at opkalde møllet efter præsidenten, var strategisk.

»Ved at opkalde denne art efter den 45. præsident i USA, håber jeg, at jeg kan skabe noget opmærksomhed og interesse hos befolkningen, i forhold til vigtigheden af bedre at kunne forstå mikro-fauna, der er en del af den nordamerikanske biodiversitet,« forklarer Vazrick Nazari, der er biolog på Canadian National Collection of Insects, Arachnids and Nematodes, ifølge telegraph.co.uk.

 
donald trump møl

Det er ikke sikkert, at Donald Trump blev begesjtret, da han hørte, at han nu lægger navn til et møl. Men hårpragten hos begge parter er ikke til at tage fejl af. (Foto: Dr. Vazrick Nazari/ Zookeys)

9 & 10) Tolkien-edderkopper

edderkop

Det var desværre ikke muligt at finde billeder af de præcise arter, men her ses edderkoppen Ochyrocera atlachnacha i samme familie. (Foto: Igor Cizauskas)

To edderkopper af arten Ochyocera er i år blevet navngivet efter figurer fra eventyruniverset i Tolkien-bøgerne.

Den første, Ochyrocera laracna, er opkaldt efter kæmpeedderkoppen 'Laracna' (på engelsk 'Shelob'), der spidder og lammer hovedpersonen Frodo med sin gift i Ringenes Herre: De to tårne.

Den anden edderkop af samme slægt har fået navnet Ochyrocera ungoliant. Angiveligt betyder Ungoliant nemlig ’sort edderkop’ på elversprog.

Læs mere om edderkopperne i dette studie.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.