Se første video af mulig ny spækhugger-art: »Det kan være det største ubeskrevne dyr på planeten«
12 marts 2019

Amerikanske forskere undersøger lige nu, om de har fundet en helt ny type spækhugger.

»Det kan være det største ubeskrevne dyr på planeten,« fortæller en forskerne bag undersøgelsen Bob Pitman, der forsker ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) videnskabelige afdeling i Californien, i en pressemeddelelse fra NOAA.

Spækhuggeren, der indtil videre bliver kaldt Type D, blev spottet ved Kap Horn ud fra den chilenske sydkyst.

Herfra indsamlede forskerne tre biopsi-prøver (vævsprøver) ved at snitte spækhuggerne med pilen fra en armbrøst, hvilket ifølge forskerne ikke gjorde skade på spækhuggerne.

Prøverne er blevet fragtet til laboratoriet i Californien, hvor man lige nu undersøger DNA’et, for at bestemme om der er tale om en helt ny art.

Se første video af spækhuggerne her og øverst i artiklen:

LÆS OGSÅ: Hør og se: Spækhuggeren Wikie kan sige ord som 'Hello' og 'One, two'

Type D-spækhuggerne blev første gang observeret for mere end 60 år siden i 1955, da 17 af hvalerne strandede i New Zealand.

ny spækhuggerart type D kap horn

Kan du se forskel? Øverst ses en almindelige spækhugger og nederst den nye Type D-spækhugger. Læg mærke til, at den hvide plet ved øjnene er betragteligt mindre hos den potentielt nye art. Desuden er hovedet anderledes rundet, og brystfinnen er smallere og mere spids. (Illustration: Uko Gorter)

Senest i 2005 blev de spottet i det indiske ocean af en fransk forsker.

Man har dog ikke taget genprøver af dem før, og derfor har man ikke kunnet bestemme, om der var tale om en ny art.

Meget tyder dog på det, da de har flere særegne træk. De har eksempelvis mere runde hoveder, smallere og mere spidse brystfinner og en meget mindre hvid farveplet omkring øjnene.

LÆS OGSÅ: Skubbede sin døde unge 1.600 km: Nu har spækhugger-mor endelig givet slip

LÆS OGSÅ: Drone fanger vild spækhuggerflok på film

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.