Se elektrisk ål hoppe op af vandet i selvforsvar
I 1807 opdagede den tyske naturforsker, Alexander von Humboldt, at elektriske ål kan hoppe op af vandet og give stød i selvforsvar. Først 200 år efter er fænomenet endelig blevet bekræftet.

I videoen kan du se, hvordan den elektriske ål 'hopper' op af vandet for at støde en arm og et alligatorhoved af plastik. (Video: Science Magazine)

I videoen kan du se, hvordan den elektriske ål 'hopper' op af vandet for at støde en arm og et alligatorhoved af plastik. (Video: Science Magazine)

I 1807 offentliggjorde den tyske naturforsker, Alexander von Humboldt, en meget mærkværdig opdagelse, som det skulle tage mere end 200 år at bekræfte korrektheden af. 

På en ekspedition efter elektriske ål i Sydamerika - som Von Humboldt var meget interesseret i på grund af sin iver efter at lave batterier - blev han ledt til en dam, hvor et helt særligt syn mødte ham.

Da dammens mange elektriske ål blev konfronteret med 30 vilde heste og mulddyr, forsvarede de sig selv ved at svømme til vandets overflade, hvor de 'hoppede' op på hestenes kroppe og afgav elektriske stød.

Denne teknik dræbte de første to heste på få minutter.    

Videnskabelig røverhistorie er sand

Siden Alexander Von Humboldts opdagelse, er der dog ingen andre forskere, som har set denne elektriske adfærd, og flere har ligefrem anskuet den tyske naturforskers beskrivelser som videnskabelige røverhistorier.

»Jeg troede, at dette var en skør fortælling fra 1800-tallet, som sikkert var fuldstændig overdrevet, hvis ikke falsk,« siger Kenneth Catania, som er prisvindende neurobiolog og elektrisk ål-ekspert ved Vanderbilt Universitet, ifølge slate.com

Det var, indtil han så fænomenet med sine egne øjne. 

Elektrisk ål oplyser plastik-alligator

Kenneth Catania opdagede ved et filfælde de elektriske åls særlige teknik, da han lavede laboratorieeksperimenter med dem, og de forsøgte at hoppe op ad vandet for at angribe det metalliske net, han brugte til at fiske dem op af deres tanke. Det skriver sciencemag.org.

elektrisk ål stød

Den elektriske ål viser sig at have udviklet en helt særlig forsvarsmetode til at udnytte sin elektriske spænding. (Foto: Colourbox)

Han analyserede sin opdagelse ved at påføre en kunstig arm og en plastik-alligator med dioder, som blev oplyst af ålenes elektriske stød. Du kan se det dramatiske resultat i videoen øverst i artiklen.

Elektriske ål gav stød på 300 volt

Når de elektriske ål 'hopper' gennem vandoverfladen og klynger sig til deres bytte, giver det dem mulighed for direkte at afgive stød, i stedet for at deres elektriske spænding spredes af vandet.

I et tilfælde steg spændingen fra 10 til 300 volt, ifølge det nye studie, som Kenneth Catania er hovedforfatter på, og som er udgivet sammen med videoen. 

»Jeg har brug en stor del af min kariere i at specialisere mig i usædvanlige dyr, og jeg undervurder dem altid. De gør altid et eller andet, som forbløffer mig,« siger Kenneth Catania ifølge slate.com.

Det nye studie er udgivet i tiddskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk