Se de smukke mikroskopiske videoer: Spirende polypper, musefostre og fortærende bjørnedyr
Nikon Small World in Motion - videokonkurrencen, der afholdes for 8. gang, har netop fundet en vinder.
Nikon Small World in Motin videokonkurrence

Vær klar til at sige: »WAUW!« Nikon har netop offentliggjort vinderen af Small World in Motion videokonkurrencen. (Foto: Daniel Smith Paredes & Dr. Bhart-Anjan S. Bhullar). 

Vær klar til at sige: »WAUW!« Nikon har netop offentliggjort vinderen af Small World in Motion videokonkurrencen. (Foto: Daniel Smith Paredes & Dr. Bhart-Anjan S. Bhullar). 

Alting forklares bedre med levende billeder.

Dette gælder især de små mikroskopiske videoer fra dette års Small World-videokonkurrence.

Umiddelbart ser de levende billeder mystiske ud, men de viser en aktivitet, som man kun kan se helt tæt på. Og pludselig skaber videoerne en fortælling om en verden, som kun kan ses under en lup.

Videoerne fanger forskellige motiver, såsom to bjørnedyr der fortærer et tredje, eller parasitter der svømmer rundt i en død vandloppe.

Lad dig betage af vindervideoerne

Førstepladsen går til en video af en spirende koral-polyp (udvækst), omgivet af alger. Den er fanget af Philippe Laissue fra Essex University i England.

Phillipe Laissue underviser i bioimaging, hvor man visualiserer biologiske processer, mens de sker, uden at blande sig i processen.

Videoen viser en spirende polyp fra en staghornkoral, Acropora muricata, (den grønne del) som er omgivet af alger (magenta-farvede).

Vinderen af konkurrencen er den spirende polyp fra en staghornkoral. (Video: Philippe Laissue). 

2. pladsen gik til en video af parasitter, som bevæger sig rundt indeni en død vandloppe. (Video: Dr. Richard R. Kirby)

3. pladsen går til en stylonychia (mikroorganisme), som skaber vand-hvirvler med dens flimrehår. (Video: Tommy Gunn & Jesse Gunn)

4. pladsen gik til to ferskvands-bjørnedyr, der fortærer et tredje. (Video: Dr. Hunter N. Hines)

5. pladsen gik til et musembryo (foster), der viser udviklingen af foldning og lukning af neuralrøret, som er et fosteranlæg til hjerne og rygmarv. (Video: Dr. Kate McDole & Dr. Philipp Keller)

En verden fuld af billeder

Hvis du heller ikke kan få nok af disse flotte videoer, kan du se flere af de videoer, som er blevet udvalgt i konkurrencen, ved at klikke her. 

Du kan også se dette års fotografier, hvis du vil se nogle smukke og fantastiske stilbilleder. 

LÆS OGSÅ: Her er dyret med verdens mærkeligste øjne

LÆS OGSÅ: Mød ‘The Blob’: Den usædvanlige, slimede organisme, der kan hele sig selv - og har 720 køn

LÆS OGSÅ: Hvad er dette?! Læsere har fundet 5 seje småkravl lige uden for hoveddøren

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk