Video: 'Hovedløst kyllinge-monster' svømmer rundt ved Antarktis
22 oktober 2018

Du bliver forhåbentligt ikke alt for skuffet, når du hører, at der 'bare' er tale om en særlig slags svømmende søpølse, som forskere har givet kælenavnet 'headless chicken monster'.

Tidligere har forskere set søpølsen i Den Mexicanske Golf, men nu er den altså for første gang og med ny og avanceret kamerateknologi blevet filmet i Det Sydlige Ishav ved Antarktis.

Det skriver Australian Antarctic Division i en pressemeddelelse.

I videoen herunder kan du selv bedømme, om sammenligningen med - ja, en svømmende kyllingesteg - holder:

'The headsless chicken monster', med det latinske navn Enypniastes eximia, har finner, der gør det muligt for den at svømme opad. (Video: AusAntarctic)

Søpølsen lever på dybhavsniveau, og forskerne fra Australian Antarctic Division har brugt specialdesignede kameraer fastgjort på fiskeliner, der kunne komme ned og filme i tre kilometers dybde.
Formålet med projektet var egentlig at undersøge, hvordan kommercielt fiskeri påvirker to typer af isfisk i havet, og forskerne havde i starten ingen idé om, hvad det var, de havde filmet, siger Dirk Welsford, der leder programmet, til The New York Times.
Opdagelsen af den særlige søpølse ved Antarktis er vigtig i forståelsen af artens udbredelse og påvirkning fra klimaforandringer.
Data fra projektet er netop blevet præsenteret ved en CCAMLR-konference (forkortelse for 'the Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources', red.).
CCAMLR er et internationalt organ, der fører kontrol med Det Sydlige Ishav.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.