NASA's vildeste billeder: Rumstationen flyver ind foran den formørkede Sol
Gik du også glip af den totale solformørkelse, der kunne ses fra USA? Du skal ikke snydes for de fantastiske billeder fra NASA.
total solformørkelse NASA USA Måne skygge umbra 2017

Fra Jorden kunne amerikanerne se Månen skygge for Solen i en total solformørkelse. Fra rummet kunne man se USA blive dækket af Månens skygge. (Foto: NASA)

21. august var amerikanerne vidner til en af de mere sjældne totale solformørkelser, og også en del danskere var rejst til USA for at kunne følge med.

Solformørkelsen kan lade sig gøre, fordi den fulde Måne står lige mellem Solen og Jorden. I dette tilfælde har den altså skygget fuldstændig for Solen, der har været 'væk' i et par minutter set fra Jorden.

Det sker sjældent, for gennemsnitstiden mellem, at et bestemt sted her på Jorden oplever en total formørkelse, er tæt på 400 år.

Hvis man ikke har været så heldig at se formørkelsen med egne øjne, kan man i det mindste nyde NASA's billeder og videoer fra dækningen. 

total solformørkelse NASA USA Måne skygge umbra 2017

Den totale solformørkelse var synlig i hele Nordamerika. En række af billeder er her sat sammen, så man kan se hele processen på himmelen over Ross Lake i North Cascades National Park. (Foto: NASA/Bill Ingalls) 

Den Internationale Rumstation fløj ind foran formørkelsen

NASA har dokumenteret den totale solformørkelse fra både landjorden og fra rummet.
De seks astronauter ombord på Den Internationale Rumstation har så at sige oplevet formørkelsen 'vendt på hovedet'.
 

Den lille prik, der bevæger sig forbi Solen, der set fra rummet er delvist dækket af Månen, er Den Internationale Rumstation. Et højhastighedskamera, der tager 1.500 billeder i sekundet, har her fanget dens bevægelse forbi Solen med 8 kilometer i sekundet. Ombord er seks astronauter. (Video: NASA/Joel Kowsky)

Total solformørkelse over Danmark

En total solformørkelse over Danmark bliver først aktuel for vores efterkommere.
Næste gang bliver 25. maj år 2142, hvor det østlige Bornholm kan opleve en total solformørkelse.
Derefter skal vi vente til 2. september 2426, hvor formørkelsen til gengæld kan ses over store dele af Danmark, tværs hen over Jylland, Fyn og Sydsjælland.
total solformørkelse NASA USA Måne skygge umbra 2017

Solformørkelsen er ved at være afsluttet på dette billede, hvor Månen er begyndt at glide forbi. (Foto: NASA)

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud