Se billederne: Klimaforandringer ændrer arktisk økosystem
Hvert år drager feltbiolog og fotograf Lars Holst Hansen mod Grønland. Her overvåger han, hvordan klimaforandringer påvirker det højarktiske økosystem. Klik på billedet for at åbne galleriet og se otte af hans bedste billeder.

Højt oppe i Grønland, 1.700 kilometer syd for Nordpolen, ligger forskningsstationen Zackenberg.

På de kanter viser solen sig slet ikke i den lange polarnat mellem november og februar, hvor alting er dækket af et tykt lag sne. Men i den korte arktiske sommer vrimler tundraen med liv: Moskusokser, polarræve, sneharer og lemminger.

Hvert forår drager forskere og studerende fra hele verden mod den arktiske forskningsstation. Det gør de for at overvåge, hvordan klimaforandringerne påvirker det højarktiske økosystem:

»Klimaforandringer slår igennem først og hårdest nær polerne. Fordi der er relativt få arter, er det højarktiske økosystem en særdeles velegnet og mere overkommelig model for, hvordan et økosystem reagerer på den globale opvarmning,« fortæller feltbiolog Lars Holst Hansen fra Aarhus Universitet.

Han fortæller også, at det ikke kun er biologer, men også klimaforskere, geografer, glaciologer og marinbiologer, der overvåger hver deres del af økosystemet.

Lars Holst Hansen er ikke bare biolog, men også en skarp naturfotograf. I galleriet i toppen af artiklen kan du se otte af hans bedste billeder. Du kan også læse om, hvordan klimaforandringerne påvirker de forskellige dyr på billederne.

Et økosystem i forandring

Zackenberg ligger i den højarktiske zone. Det vil sige, at middeltemperaturen i årets varmeste måned ikke er højere end seks grader.

Det ser dog ud til at ændre sig drastisk i løbet af de kommende 60 til 70 år.

Detaljerede klimamodeller viser nemlig, at temperaturen vil stige med 7 til 8 grader langs Grønlands vestkyst. Langs østkysten vil den sige med 12 grader, og i Svalbardregionen vil den sige med hele 18 grader.

Hvad kommer de voldsomme temperaturstigninger til at betyde for det højarktiske økosystem?

For eksempel trues moskusoksen og sneharen af usædvanligt store mængder sne og hyppige overisninger. Når snelaget er tykt, og når landskabet iser til, kan dyrene nemlig ikke få adgang til de planter, de lever af.

På den måde er moskusoksen næsten blevet udryddet fra store dele af Grønland ved flere lejligheder.

Til gengæld vil et varmere klima være gunstigt for pilebusken, der er den vigtigste del af moskusoksens og sneharens føde.

klima grønland forandringer feltstation zackenberg

Figuren viser halsbåndlemmingebestandens udvikling ved Zackenberg og Trail Ø i det nordøstlige Grøndland. Indtil årtusindeskiftet fulgte bestanden et fire-årigt mønster – nu er mønstret brudt, og lemmingen er på tilbagetog. (Grafik: Niels Martin Schmidt)

Lemmingeeffekten

Sneugler og lækatte spiser ikke pilebuske. Deres foretrukne føde er derimod haldsbåndlemmingen, som er Grønlands eneste gnaver. 

Siden årtusindeskiftet er lemmingebestanden faldet kraftigt. Og temperaturstigningerne ser ud til at have haft en finger med i spillet.

Kortere perioder med snedække betyder nemlig, at lemmingerne ikke kan gemme sig fra rovdyr og det barske klima. På den måde forsvinder de små gnavere i hobetal.

I værste fald betyder det, at sneuglen og lækatten vil følge med lemmingen ud over afgrunden. I 2012 faldt yngebestanden for sneugler for eksempel med 98 procent. 

Polarræven og fuglearten den lille kjove er også glade for lemminger, men heldigvis er de ikke ligeså kræsne som sneuglen og lækatten:

Polarræven kan også slå sig til tåls med et moskusoksekadaver. Uden friske forsyninger af lemminger kan polarræven endda finde på at søge ud på isen efter isbjørnenes efterladenskaber. 

Zackenberg

Zackenberg

Illustration: Wikipedia

Forskningsstationen Zackenberg ligger i Nordøstgrønland og har til formål at skaffe mere viden om den globale opvarmning og dens indflydelse på de sårbare arktiske økosystemer.

Siden etableringen i 1996 har forskere hver eneste sommer rejst op til feltstationens øde samling af huse for at lave undersøgelser af isen, planterne, jordbunden, dyrene, permafrosten og meget andet.

Zackenberg ejes af Grønlands Selvstyre og drives af Aarhus Universitet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk