Sandt eller falsk: Solcreme skader havmiljøet
Hvad siger vores panel af gymnasieelever til påstanden, som en politiker har skrevet på Facebook?

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue argumenter om klimaet på sociale medier. Få svaret på påstanden om solcreme i videoen her. (Video: Jesper Rud Jager)

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue argumenter om klimaet på sociale medier. Få svaret på påstanden om solcreme i videoen her. (Video: Jesper Rud Jager)

Valgkampen er i gang, og det fyger med påstande og argumenter på danske folketingmedlemmers Facebook- og Twitterprofiler, hvor klima og miljø er to helt centrale valgtemaer.

I en tid, hvor sociale medier samtidig vil fylde mere i politikernes valgkamp end nogensinde før, er Videnskab.dk gået på jagt efter politikeres påstande om klima og miljø for at undersøge, om de holder vand, og om danske unge kan gennemskue, hvad der er op og ned.

En af påstandene handler om solcreme og kommer fra Karen Melchior, der netop har fået et af De Radikales to mandater i EU-Parlamentet:

Karen Melchior Du kan købe solcreme der ikke skader havet

Karen Melchior, der er valgt ind i Europa-Parlamentet for Radikale Venste, har skrevet på Facebook, at man kan købe solcreme, der ikke skader havmiljøet. Underforstået: At noget solcreme skader havmiljøet. (Screenshot: Anne Sophie Thingsted)

Hvad siger forskningen? Og hvad mener en række gymnasieelever om påstanden?

Hvad er der i solcreme?

»Hvad er der i solcreme?« spørger Martin Zacho Andersen.

»Ja, det ved jeg faktisk heller ikke,« svarer hans kammerat Rasmus Hvitfeld Hansen.

Begge er gymnasieelever på Københavns Åbne Gymnasium og har indvilliget i at være med i Videnskab.dk’s quiz om politikernes klimabudskaber på sociale medier.  

Efter lidt diskussion kommer de frem til, at solcreme ikke kan skade miljøet, i de doser det bliver brugt.

Har de ret?

LÆS OGSÅ: Tro ikke vild påstand på Facebook: Solens UV-stråler GIVER hudkræft

Valget på Videnskab.dk


Frem mod det kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

Hvad siger forskningen?

Forskningen bekræfter, at Karen Melchiors påstand er sand:

»Nogle typer solcreme kan være meget skadelige for koralrev,« lyder svaret fra Torkel Gissel Nielsen, der er professor ved Section for Oceans and Arctic på DTU Aqua.

Solcremer, der indeholder det kemiske filter oxybenezone, kan faktisk  selv i meget små mængder være ekstremt skadelige for koralrev.

Hvis du forestiller dig et havområde med lige så meget vand, som ville kunne fylde seks store svømmebassiner, og puttede en enkelt dråbe solcreme med oxybenezone derned, ville den lille dråbe kunne skade korallerne, viser et studie fra 2015.

Derfor har nogle lande såsom Hawaii ligefrem forbud mod oxybenezone i solcreme.

Der er altså god grund til at bruge en solcremevariant, der ikke indeholder oxybenezone, hvis du skal på solferie i et område med koraller.

Videnskab.dk har også spurgt eleverne, hvad de synes om tendensen til, at politikerne spreder budskaber om noget så kompliceret som klimaet, så det når ufiltreret ud til en stor følgerskare. Se, hvorfor de svarer, at de synes, det er en fordel for klimaet, i videoen.

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning?

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

LÆS OGSÅ: En forskers råd: Det skal du vide om solcreme

LÆS OGSÅ: Første eksperiment i ægte koralrev: Sådan påvirker CO2-udledning om 100 år

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk