Sandt eller falsk: Beton skader klimaet, så vi skal bygge i træ i stedet
Videnskab.dk har faktatjekket politikernes klimapåstande.

Videnskab.dk har quizzet med unge om deres evne til at gennemskue fup og fakta på sociale medier om klimaet. Få svaret på påstanden om beton vs. træ i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Videnskab.dk har quizzet med unge om deres evne til at gennemskue fup og fakta på sociale medier om klimaet. Få svaret på påstanden om beton vs. træ i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Klimaet er et centralt valgtema under årets folketingsvalg. Samtidig fylder sociale medier (SoMe) mere i politikernes valgkamp end nogensinde før.

SoMe er de unges arena, og undersøgelser peger på, at de unge også er de mest klimabevidste.

Men kan du selv spotte klimafup på sociale medier, og hvad synes du i det hele taget om tendensen til, at politikerne kan sprede budskaber om noget så kompliceret som klimaet med bare et klik?

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre mener, at byggeri i træ »har en klimamæssig dobbelteffekt«, for det kan både lagre CO2 og belaster klimaet mindre end beton (Screenshot: Lea Pilsborg)

Det har Videnskab.dk sat sig for at teste, ved at spørge en gruppe gymnasieelever, om de tror politikernes klimaopslag har rod i sandheden eller er helt ude i hampen. 

LÆS OGSÅ: Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag

I videoen herover bliver du præsenteret for en af de mange påstande, vi har fisket frem fra danske folketingskandidaters Facebook og Twitter:

»Beton skader klimaet, så vi skal bygge i træ i stedet.«

Gymnasieelever: »Beton må være mere skadeligt end træ«

De fleste af gymnasieeleverne, som Videnskab.dk talte med, hældte alle til, at betonen i hvert fald måtte være mere skadeligt at producere.

»Betonproduktionen må da skade klimaet på en eller anden måde, og træ er mere naturligt,« siger Rasmine Rømer fra Sankt Annæ Gymnasium.

De var dog også enige om, at man ikke bare kunne fælde alle træer i vildskab, for dem har vi også brug for. 

»Ja, men det skader vel også klimaet at fælde træerne,« tilføjer Leo Friis Larsen, der også går på Sankt Annæ Gymnasium.

LÆS OGSÅ: Modificeret træ: Træ, der hverken rådner eller bliver vådt

Valget på Videnskab.dk


Frem mod de kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

Forsker: Træ ER mere klimavenligt end beton

Gymnasieeleverne er bestemt på sporet af svaret – men hvad siger forskningen?

Det er rigtigt, at det er mere CO2-venligt at bygge i træ, for træet suger både CO2 ud af luften og lagrer det i sig, også efter at det er blevet fældet og blevet brugt til at bygge med.

Det giver samtidig plads til nye træer, der kan vokse op og suge mere CO2, hver gang et gammelt træ fældes til byggemateriale, forklarer Emil Engelund Thybring, der er postdoc ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Rundt regnet kan træbyggeri spare op til 50 procent af CO2-udledningen ved byggefasen, men det afhænger meget af, hvor meget træ der anvendes, og hvilke materialer man bygger i.

»Hovedparten af konstruktionsdelene over jorden, såsom vægge, etagedæk og tagkonstruktioner, kan med fordel bygges i træ og træbaserede produkter. Samtidig forsker betonindustrien meget i at reducere klimaaftrykket,« skriver Emil Engelund Thybring i en mail til Videnskab.dk

Det er vigtigt, for man bygger ikke huse udelukkende af træ. Eksempelvis er det svært at udskifte beton til fundamentet. 

Og selvom det ikke er ligegyldigt, hvor træet kommer fra, så har vi faktisk rigeligt med træ i bæredygtige skove i Norden nu. Men over de næste årtier får vi brug for meget mere træ, så vi skal stadig huske at plante ny skov.

LÆS OGSÅ: Ny bygning på DTU bliver bygget med klimavenlig beton

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning?

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

LÆS OGSÅ: Energi-professor: Drop solceller på dit tag

LÆS OGSÅ: Forskere om CO2-aflad: Du kan ikke kompensere for dine flyveture ved at plante træer

LÆS OGSÅ: Kan vi ikke bare fjerne CO2 fra luften?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk