Særlig lugt kan være nøglen til at udrydde aggressive græshoppesværme i Afrika
Ørkengræshopper sult østafrika lugt feromoner

Forskere har opdaget, at den almindelige vandregræshoppe udskiller feromonet 4-vinylanisol (4VA). Det kan være nøglen til at bekæmpe gigantiske græshoppesværme i Østafrika. (Foto: Shutterstock).

Forskere har opdaget, at den almindelige vandregræshoppe udskiller feromonet 4-vinylanisol (4VA). Det kan være nøglen til at bekæmpe gigantiske græshoppesværme i Østafrika. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
13 august 2020

Siden januar har gigantiske sværme af ørkengræshopper (Schistocerca gregaria) hærget over hele Østafrika.

Bøndernes afgrøder bliver ædt op af græshopperne, og millioner af mennesker risikerer at sulte.

Nu har forskere fundet ud af, hvad det er der, som får enlige græshopper til at samle sig i massive flokke: feromonet 4-vinylanisol (4VA).

Det skriver Business Insider.

Studiet, der blev publiceret i tidsskriftet Nature i denne uge, er baseret på forskning i den almindelige vandregræshoppe (Locusta migratoria).

Et feromon er et stof, som organismer udskiller i små mængder til sine omgivelser.

Feromonet 4VA udskilles kun af den almindelige vandregræshoppe, men man kan muligvis bruge resultaterne alligevel.

Ved at udskille 4VA i strategiske områder kan man samle ørkengræshopperne på ét sted, hvorefter man dræber dem med pesticider.  

Alle græshoppearter kan følge to forskellige veje i løbet af deres liv. Enten lever de alene, eller også sværmer de sammen i store grupper. En græshoppe kan til hver en tid skifte levemåde.

Neurobiologen Leslie Vosshall, der ikke har tilknytning til forskningsprojektet, skriver i en artikel i Nature, at man fortsat mangler svar på flere vigtige spørgsmål.

Det er uklart, om 4VA er den eneste årsag til, at græshopper stimler sammen. Feromonet bringer græshopperne sammen, men kan der være andre mekanismer, der forklarer insekternes opførsel?

Du kan læse mere om resultaterne her.

sta
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.