Sådan laver du dit eget - videnskabelige - æbleforsøg
Hvis du køber en masse æbler og holder tungen lige i munden, kan det godt lade sig gøre at lave sit eget æbleforsøg - på et videnskabeligt grundlag.
æble_forsøg_forskning_antal_

Hvis du skal lave dit eget æbleforsøg, skal du ifølge forskere bruge omkring 20-30 af de forskellige typer æbler. (Foto: Shutterstock)

Hvis du skal lave dit eget æbleforsøg, skal du ifølge forskere bruge omkring 20-30 af de forskellige typer æbler. (Foto: Shutterstock)

De virale æbler, Videnskab.dk netop har skrevet om, har dannet grobund for en undren over, hvordan man egentlig laver et videnskabeligt forsøg med æblerne.

For at gøre en lang historie kort, så begyndte det hele med Facebook-brugeren Mette Hofstedt, som i sin have havde lagt to forskellige æbler. 

Et Pink Lady-æble, som lå i haven i 13 dage uden at blive spist af havens fugle og andre dyr. Og et usprøjtet æble, som ifølge Mette Hofstedt blev gnasket i af alskens dyr allerede efter en halv dag. 

Som forskere i denne artikel påpeger, kan man ikke udlede noget konkret på baggrund af et enkelt tilfælde. Der skal andre metoder i brug, hvis det skal have et videnskabeligt grundlag. 

LÆS OGSÅ: Hvad er videnskabelig metode?

Hvad vil du undersøge? 

Første skridt er at overveje, hvad du egentlig gerne vil undersøge. Det var blandt andet hér, at det lille forsøg med de to æbler gik skævt. 

Som Nina Cedergreen, professor i miljøtoksikologi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab hos Københavns Universitet, forklarer:

»Forsøget (som Mette Hofstedt lavede, red.) kaldes en flugttest, som også bruges i forhold til at teste, om sprøjtemidler har en afskrækkende effekt på for eksempel skadedyr. En flugttest siger i sig selv ikke noget om giftighed, men i stedet om dyret kan detektere, at der er et stof, og om det kan lide det eller ej,« forklarer Nina Cedergreen. 

Det vil sige, at man skal være meget opmærksom på, hvad man undersøger, når man kaster sig over videnskabelige forsøg. Ifølge Nina Cedergreen kan man simpelthen ikke udlede noget om gift ved denne såkaldte flugttest.

 

"Det første æble på billedet, har fugle lystigt spist af og ikke tøvet med, at sætte tænderne i. Æblet har ligget...

Posted by Sonnich Brinch Morgenstern on Sunday, November 24, 2019

 

Hvis man læser kommentarsporet til Facebook-opslaget om de to æbler, kan man se, at adskillige brugere netop konkluderer, at Pink Lady-æblet er giftigt, fordi ingen dyr har spist af det. 

Og tilmed at det ikke bare må være giftigt for dyrene, men at det også gælder for mennesker. Men den påstand skal altså trykprøves på en helt anden måde end med denne type forsøg.

»Man skal notere sig, hvad der egentlig bliver undersøgt. Og dette forsøg viser slet ikke noget om giftighed,« uddyber Nina Cedergreen.   

LÆS OGSÅ: Quiz: Kan du gennemskue fup i nyheder om videnskab?

Hvis du vil prøve selv

Hvis du har mod på det, kan du på baggrund af denne artikel udføre dit eget forsøg derhjemme i haven.

Men overvej først, om du virkelig vil ofre mange æbler i denne sags tjeneste.

Og bemærk, at et ’rigtigt’ videnskabeligt forsøg kræver flere ressourcer til eksempelvis afmåling af pesticid, end de fleste mennesker har til rådighed.

Køb mange æbler

Så langt så godt. Nu ved vi, at vi undersøger, om dyr kan detektere, at der er noget ved æblet, som de ikke kan lide.

Næste skridt er så at købe flere æbler, end de to Mette Hofstedt havde.

Nina Cedergreen forklarer, at man nemlig skal have rigtig mange gentagelser, før man kan udtale sig om en årsag.

»Et skud fra hoften kan være 30 sprøjtede æbler og 30 usprøjtede. Men det afhænger af, hvordan fuglene angriber æblerne. Jo større variation der er i fuglenes præferencer i forhold til æblerne, jo flere æbler skal man have,« siger hun.

Så præcis hvor mange æbler man skal købe, er svært at sige. Først bør man nemlig lave en mindre forundersøgelse - et såkaldt pilotstudie.

Og nu skal man holde tungen lige i munden.

Pilotstudie

Pilotstudiet ville i dette tilfælde blandt andet handle om at undersøge, hvor meget fuglene spiser af æblerne. 

Hvordan man vurderer, om et æble er spist, kan man gøre på flere måder: 

  • Man kan tælle alle de æbler, som en fugl har prikket i, som værende spist. Så får man data, som viser antal spist/antal uspist. 
  • Eller man kan vurdere ved hvert enkelt æble, hvor meget af æblet der er blevet spist. Så får man data med kategorier på, at for eksempel 10 procent, 20 procent eller 30 procent af æblet er spist. 

Så tilbage til, at vi gerne ville finde ud af, hvor mange æbler vi skal bruge til vores primære forsøg, nemlig flugttesten, som Mette Hofstedt lavede i sin have. 

Jo mere 'uens' fuglene angriber æblerne, jo flere æbler skal vi bruge. 

Efter vores pilotstudie har vi nu fundet ud af, hvor mange æbler, vi præcist skal bruge. Lad os for nemheds skyld antage, at vi kan bruge professor Nina Cedergreens bud på de 30 sprøjtede og 30 usprøjtede æbler. 

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk's nye Evidensbarometer hjælper dig med at afkode nyheder om sundhed

Hvilke æbler skal du købe? 

De 60 æbler må ikke være en blanding af forskellige sorter, forklarer lektor Torben Toldam-Andersen, der er videnskabelig leder af Pometet, som hører under Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Pometet er en stor samling frugttræer og -buske, og han har således sin daglige gang blandt cirka 800 forskellige æblesorter. 

»Det er vigtigt, at det er noget, man kan sammenligne. Der er nemlig rigtig stor forskel på sorter, og nogle fugle og dyr kan bedre lide én sort frem for andre. Så man skal sørge for at købe samme sort,« forklarer Torben Toldam-Andersen.

Ellers kan man risikere, at de solsorte, man har i haven, bare bedre kan lide Discovery-æbler end Elstar-æbler, og så vil det påvirke resultaterne, hvis man har købt begge sorter. 

Sprøjtes med det samme

Lad os sige, at vi vælger Discovery-æbler. For at opsummere har vi altså nu 30 sprøjtede og 30 usprøjtede Discovery-æbler.

Dertil kommer en anden vigtig detalje, vi skal have undersøgt, inden vi kan gå igang med flugttesten. 

De æbler, som ikke er sprøjtede, kan vi lægge til side og glemme for en stund. 

De æbler, som er sprøjtede, skal vi i stedet kigge på. For det er ifølge forskerne vigtigt, at man sprøjter æblerne med det samme middel. 

»Man skal beslutte, om man kun vil sprøjte æblerne med svampemidler, SmartFresh eller én af de forskellige typer af voksmidler,« siger lektor Torben Toldam-Andersen. 

Hvad er SmartFresh?

SmartFresh er en type kunstigt fremstillet gas.

Gassen binder sig til cellerne i æblerne og forhindrer derved det naturlige modningshormon ethylen i at modne æblet. Det gør, at de kan holde sig meget længe,

Bivirkningen er så den, at smag og aroma aldrig udvikles rigtigt.

Kilde: Torben Toldam-Andersen.

Og så skal de sprøjtes lige meget. Så sikrer man sig mod, at nogle æbler kun er påvirket ganske lidt, og andre for eksempel er søbet ind.

Lad os til vores æbler vælge det ret almindelige ukrudtsmiddel: Glyfosat.

LÆS OGSÅ: Hvad er videnskabelig evidens?

Æblerne skal placeres tilfældigt

Nu skal alle 60 æbler placeres ude i haven. Og det er vigtigt, at de bliver placeret forskelligt. 

»Som eksempel skal man undgå at placere æblerne i solpletter i haven eller placere alle under buske. Der findes metoder for tilfældighed, som man kan bruge og sikre sig, at æblerne bliver lagt tilfældigt,« uddyber professor Nina Cedergreen.

Og så skal man observere, som er et af nøglebegreberne i den naturvidenskabelige metode.

Hvor ofte og hvordan man observerer sine æbler, kommer an på, hvilke opdagelser man gjorde sig i pilotforsøget. 

Så nu har du 60 Discovery-æbler, hvoraf halvdelen er sprøjtet med lige mængder glyfosat.

Og på baggrund af flugttesten, kan du udlede, om havens dyr kan detektere, at glyfosat er i æblerne, og om de kan lide det eller ej. 

Forsøget siger stadig intet om helbredseffekten

Forsøget kan altså sige noget om fugle og smådyrs smagspræferencer.

Men der skal nye og anderledes forsøg til for at undersøge, om denne mængde glyfosat er skadelig for dyrenes sundhed.

Og dertil helt andre undersøgelser, hvis du vil vide, hvordan sprøjtede æbler påvirker menneskers helbred. 

LÆS OGSÅ: Spot fup på Facebook med enkelte greb

LÆS OGSÅ: Fup eller fakta? Nyhedsmedierne er bedst til at skelne

Undersøgelser af pesticider kræver mange forsøg

For at overbevise myndighederne om, hvordan et pesticid påvirker sine omgivelser, skal der meget mere til. 

Før et pesticid bliver godkendt, kræver det typisk, at der i første omgang laves ca. 450 uafhængige forsøg - som i alt fylder ca. 60.000 A4-sider. 

Og alt det materiale skal gennemgås af eksperter i EU og dernæst i den danske Miljøstyrelse, forklarer professor Nina Cedergreen.

Du kan i denne artikel læse om en række forskeres vurderinger af, hvordan sprøjtebehandlet frugt og grønt påvirker menneskers helbred. 

Videnskab.dk's manifest

Videnskab.dk har eksisteret i over 10 år. Vi er selv blevet meget klogere på forskning og videnskabsjournalistik undervejs, og nu deler vi vores viden i et manifest med fem artikler.

Hver artikel giver gode råd til, hvad du skal kaste et kritisk blik på, hvis du vil vurdere troværdigheden af en historie om forskning, som du er stødt på i medier eller på Facebook.

De fem artikler finder du her:

Du kan også læse manifestets intro, hvis du er i tvivl om, hvorfor de her artikler er lavet.

LÆS OGSÅ: 10 års erfaring har gjort Videnskab.dk's artikler særlige på 10 punkter

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk