Sådan fik den moderne hest én stærk tå
Kilde: 
25 august 2017

Når du ser en hest i galop, tænker du måske ikke over, at der inde bag hver af hovene gemmer sig en tå.

Faktisk havde hestens forhistoriske forfader helt op til fire tæer, som i stedet for en hov afsluttede benet med noget, der ikke var helt ulig en hundepote.

Hvordan flere tæer blev til én tå, har noget at gøre med hestens vægt, viser et nyt studie. Det skriver Science Mag.

I takt med, at hesten med evulotionen blev større, voksede den midterste tå også for angiveligt at kunne klare presset fra det tunge dyr.

Den moderne hest med én tå, som vi kender den, har nemlig ikke altid været så stor. Hesten nedstammer fra sin forfader Hyracotherium, som levede for 50 millioner år siden og ikke var større end en hund.

Forskerne bag studiet har undersøgt 13 fossile knogler fra hesteben og har ved hjælp af 3D-skanning kunnet beregne dyrets vægt, og hvor meget tryk knoglerne kunne modstå.

Resultatet viser, at hestens midterste tå er blevet større og mere modstandsdygtig over for trykket, mens de yderste tæer er blevet mindre og med tiden helt er forsvundet.

Men hvis man kigger nøje efter lige over hoven på en nulevende hest, kan man stadig se antydningen af de knogler, som vidner om forhistoriske hestetæer.

Studiet er publiceret i Proceedings of the Royal Society B.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.