Vådere, vildere og varmere. Sådan kan en dugfrisk vejrudsigt fra år 2100 kort opsummeres.
Klimaforskere har nemlig pudset krystalkuglen og kigget dybt i den for at forudsige, hvordan fremtidens vejr kommer til at se ud.
Spådommen kan man læse i den sjette klimarapport af FN’s klimapanel, som udkom i august i år og giver den nyeste viden om fremtidens klima.
Ifølge rapporten vil vejr, som vi i dag kan synes er ekstremt, blive ganske normalt vejr i fremtiden.
Få forskernes mere eller mindre optimistiske scenarier om vejret i år 2100 i den nyeste video på Tjek, som er Videnskab.dk’s YouTube-kanal målrettet unge.
Klimax er Videnskab.dk's serie om klima på YouTube-kanalen Tjek.
Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.
Klimax ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.
Mere regn, mindre sne
Ingen ved præcis, hvordan fremtidens vejr ser ud, men i den sjette klimarapport får vi fem scenarier for fremtidens CO2-udledning.
I de to mest optimistiske scenarier fra rapporten kommer vi i mål med Paris-aftalen og forpligtelsen om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader.
Men i to mere pessimistiske scenarier i klimarapporten kan vi i Danmark godt forberede os på meget mere regn. Helt op til 14 procent mere regn.
Den ekstra regn kommer primært til at falde i december, januar og februar, og drømmer man om en hvid jul, kan man se langt efter den i 2100. Den ekstra nedbør vil nemlig sjældent falde som sne. Nogle studier forudser, at længere perioder med frostvejr helt vil forsvinde.
Måske kan du huske den rekordvarme sommer i 2018, hvor vi havde over 300 solskinstimer, nærmest ingen regn og tropehede nætter?
En sommerferie i Danmark i år 2100 vil sandsynligvis opføre sig på lignende vis med varme og tørke. Dog vil vi stadig få flere dage med over 20 mm regn.
Ekstremt vejr bliver det nye normal
I år 2100 bliver man nødt til at sikre sig mod oversvømmede kældre eller veje.
Ifølge klimarapporten vil ekstrem tørke, regnvejr og blæsevejr forkomme oftere, end vi oplever det i dag.
En særligt voldsom stormflod, som vi normalt oplever hvert 20. år, vil i fremtiden måske komme hvert år eller hvert andet år, og de vil samtidig være voldsommere, end vi hidtil har set.
Og endnu værre: Globale havstigninger vil fortsætte, uanset hvor godt vi får styr på CO2-udledningen.
Viden fra forskere
Scenarierne fra klimarapporten er bygget på statistik og sandsynligheder, men der følger også en del usikkerheder, når man prøver at forudsige en fjern fremtid.
Scenarierne har til formål at vise internationale politikere, hvilke veje verden kan vælge at gå, og hvilke konsekvenser hvert valg indebærer.
Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fået fra følgende kilder:
- Peter L. Langen, professor, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet
- Jens Hesselbjerg Christensen, professor, Is-, Klima- og Geofysik, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet