Så meget påvirker din hund og kat klimaet

Annonce:

Hvilken påvirkning har din hund eller kat på klimaet?

Skørt spørgsmål tænker du sikkert, men det er faktisk ikke helt irrelevant.

I disse år fravælger mange kød for at reducere kødindustriens skadelige påvirkning af klimaet, og den tendens fik Gregory Okin, professor i geografi på University of California (UCLA), til at spekulere over, hvad vores kæledyrs kødforbrug egentlig koster klimaet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Jeg kan godt lide hunde og katte, og jeg anbefaler ikke folk at skille sig af med deres kæledyr eller give dem en vegetarisk diæt, der kunne være usund for dem,« påpeger Gregory Okin ifølge UCLA.

Professoren har haft lommedrengen fremme og har regnet sig frem til, at:

  • Det årlige kødforbrug blandt hunde og katte i USA udgør en udledning af CO2 på 64 millioner ton.
  • Det svarer til den klimapåvirkning, som 13.6 millioner biler har på et år.

»Jeg synes, at vi bør overveje alle de påvirkninger, som vores kæledyr kan have, så vi kan have en ærlig samtale om dem. Kæledyr giver mange fordele, men de påvirker også klimaet i stor stil,« fortæller Gregory Okin i pressemeddelelsen.

I sin videnskabelige artikel, som Gregory Okin har fået publiceret i tidsskriftet PLOS One, konkluderer han, at de 163 millioner katte og hunde, der findes i USA, er ansvarlige for mellem 25 og 30 procent af hele kødindustriens miljøpåvirkning i USA.

Annonce:

Hvis de 163 millioner katte og hunde udgjorde en selvstændig nation, ville de være den femte mest kødforbrugende nation i verden efter Rusland, Brasilien, USA og Kina.

Gregory Okins beregninger bygger på offentlig tilgængelig information som antallet af hunde og katte, der findes i USA, og ingredienserne i markedets førende dyrefoder.

Sammenlignet med en plantebaseret diæt kræver kød mere energi, land og vand at producere, og det har større konsekvenser for miljøet i form af erosion, pesticider og spild, skriver Gregory Okin.

At overveje vores kæledyrs madvaner i et miljømæssigt perspektiv, som vi gør med vores egne, er et natuligt næste skridt, fortæller Gregory Okin i pressemeddelsen. Det bliver nemlig i stigende grad også et problem i lande som Kina og Brasilien, hvor folk bliver rigere og dermed spiser mere kød og får flere kæledyr, noterer han.

Men der er ingen simpel løsning på problemet. Kæledyr giver sociale, sundhedsmæssige og følelsesmæssige fordele, der ikke bare kan erstattes, fortæller Gregory Okin til UCLA, der dog foreslår, at man kunne nøjes med at holde vegetariske kæledyr som fugle eller hamstere.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts