Russisk rumuheld skaber problemer for ISS
Naukamodulet var forsinket i 14 år og skulle endelig opkobles Den Internationale Rumstation, men langt fra alt gik som planlagt. Uheldet udsætter Starliner-opsendelsen.
naukamodulet skaber forsinkelser i rumfarten

NASA har taget dette billede af Nauka, der langt om længe blev koblet til ISS. (Foto: NASA)

NASA har taget dette billede af Nauka, der langt om længe blev koblet til ISS. (Foto: NASA)

Et nyt russisk moduls ankomst til rumstationen ISS har skabt så store problemer på rumstationen, at den planlagte opsendelse af det nye amerikanske rumskib Starliner er blevet udsat, forløbelig til 3. august.

Det over 20 ton tunge modul hedder Nauka, hvilket betyder videnskab på russisk.

Opsendelsen af Nauka har været flere år forsinket og var oprindelig planlagt til opsendelse i 2007, men nu kom den så endelig op her i år 21. juli.

Allerede kort efter opsendelsen opstod der problemer, både med styremotorerne og med telemetrien, som skulle holde jordkontrollen orienteret om tilstanden på Nauka.

Der blev gennemført adskillige kurskorrektioner, men omsider ankom Nauka så til ISS 29. juli.

I slutfasen var der problemer med den automatiske styring, men det klarede de to kosmonauter på ISS, Novitsky og Dubrov. Således måtte Novitsky overtage den manuelle kontrol, da Nauka var bare fem meter fra stationen.

Tilsyneladende endte det med en normal sammenkobling, men så begyndte problemerne.

Naukas styremotorer skulle naturligvis nu være lukket ned, men de begyndte pludselig at gå i gang igen. Det skete, mens de to russiske kosmonauter var ved at forbinde Nauka med computerne på ISS.

Da Nauka nu var koblet til ISS, kunne det ikke undgå at påvirke selve rumstationen, der så begyndte at tippe.

Det er ikke umiddelbart farligt, men et ganske stort problem, da ISS hele tiden skal være orienteret på en bestemt måde af hensyn til de solpaneler, som leverer strøm til rumstationen.

Neuka-modulets motorer satte pludselig igang, da den skulle tilkobles den Internationale rumstation. Det har skubbet stationen en smule. Hør NASA forklare i videoen (Video: YouTube)

Om artiklens forfattere

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.

I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

De står bag bogen 'Det levende Univers' og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet 'Stubberne'.

ISS svarer igen

Men naturligvis reagerede ISS på denne helt uventede påvirkning.

I første omgang prøvede de store gyroskoper at bringe rumstationen på ret køl, men det var ikke nok.

Næste mulighed var de styremotorer, ISS selv har, og som er monteret i det russiske Zvezda-modul. Desuden brugte man også styremotorer monteret på et Progress-rumskib, som var koblet til ISS.

Det var ikke en meget dramatisk oplevelse for de syv mand på ISS, for rumstationen hverken rystede eller vibrerede, mens det skete.

Den drejede bare en halv grad i sekundet, indtil den endte drejet 45 grader fra den optimale position.

Alt brændstof brugt

Heldigvis lykkedes det jordkontrollen i Rusland at standse Naukas styremotorer, og derefter kunne styremotorerne på ISS klare problemet. Efter godt en time var rumstationen på plads og i orden igen.

Det viste sig, at Nauka nu har brugt alt sit brændstof, så der er ingen mulighed for en gentagelse af problemet.

»Vi har ikke bemærket nogen skade på ISS,« meldte den amerikanske astronaut Joel Montalbano ifølge mediet Spaceflightnow.com.

»En af de ting, vi gør efter en dynamisk begivenhed som denne, er sammen med eksperterne at gennemgå alle data, undersøge al telemetri og foretage en vurdering. Og det bliver så det næste trin.«

Så der skal vurderes og tænkes, og ikke mindst skal man nu åbne lugerne til Nauka, så man kan få Nauka ordentligt integreret med systemerne på ISS. Starliner kommer derfor til at vente her på Jorden indtil tirsdag.

Vi vil efter opsendelsen beskrive betydningen af Starliner i en artikel.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker