Robot-bier kan blive fremtidens bestøvere

I videoen kan du blandt andet se, hvordan 'robotbien', som egentlig er en drone, samler pollen fra blomster (Video: New Scientist)

10 februar 2017

I fremtiden får de små summende bier, der betøver vores blomster, måske selskab af minirobotter, der kan efterligne de flyvende insekters arbejde. 

Det er nemlig lykkedes japanske forskere at forvandle en drone til en fjernstyret bestøver, skriver Los Angeles Times.

Bi-bestandene svinder ind, og derfor kan det være vigtigt for bestøvningen at finde alternativer til den sort-gule flyver. Manglen på bier kan nemlig blive et stort problem for både økosystemet og for landbruget.

Derfor bliver der løbende arbejdet på at udarbejde robo-bees. De japanske forskere har udviklet deres bud ved at sætte hestehår smurt ind i en særlig gel fast på biens mave.

Forskerne opdagede ved et tilfælde, at gelen kunne samle meget støv op, og derfor besluttede de at prøve metoden af på pollen. Denne metode virkede, ifølge forskerne bag, mere effektivt end andre forsøg med kunstige bestøvere.

Hovedforfatteren, kemikeren Eijiro Miyako fra National Institute of Advanced Industrial Science and Technology i Japan, mener dog ikke, at robot-bierne kommer til fuldstændig at overtage de ægte biers plads.

»En kombination vil være den bedste måde at gøre det på,« siger han ifølge Los Angeles Times. 

Robot-bien er dog endnu ikke klar til at blive sendt ud på markerne.

Studiet er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Chem. 

drone bier

Hestehår med gel sidder fast på dronen og opsamler pollen fra blomsterne (Foto: Eijiro Miyako)

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.