Ravne kan planlægge frem i tiden

Annonce:

Så sent som for ti år siden, troede man at det var en særlig menneskelig egenskab at kunne planlægge frem i tiden.

Det var indtil, man fandt ud af, at aber besad samme egenskab.

Men nu har forskere fra Lund Universitet i Sverige fundet ud af, at også ravne kan finde ud af at planlægge frem i tiden, og det stiller spørgsmål ved ravnenes evolution, skriver npr.org.

Det er alment kendt, at ravne og andre kragefugle er ekstremt intelligente fugle. Man har blandt andet lavet eksperimenter med ravne, der skulle løse en række forholdsvist vanskelige opgaver for at få fat i et stykke mad.

Alligevel har forskere ikke ment, at det var bevis nok til at konkludere, at ravne eksempelvis kan planlægge frem i tiden. Men det laver det nye studie om på.

To forskere i zoologi fra Lund Universitet, har nemlig lavet en række eksperimenter, med ravne, der har skulle løse en række opgaver ved brug af værktøj og byttehandel – ting som de ikke er biologisk bestemt til at kunne mestre.

Forskerne trænede blandt andet fem ravne i at bruge en sten som et værktøj, der kunne bruges til at åbne en æske med hundemad i, hvis ravnene førte stenen ned gennem et lille rør.

Annonce:

Ravnene skulle herefter vælge det rigtige værktøj mellem en række af objekter, gemme det i en bestemt rum tid, inden de skulle bruge det til at åbne æsken.

Eksperimentet bød blandt andet på en udfordring, hvor der gik 15 minutter mellem at ravnene havde valgt et værktøj til, at de blev præsenteret for opgaven med æsken, der skulle åbnes.

Her havde ravnene en succesrate på 86 procent. Forskerne lavede herefter et lignende eksperiment, hvor tiden mellem de to opgaver var strakt til 17 timer. Her var ravnenes succesrate helt oppe på 88 procent.

Ravnene blev også trænet i at kunne bruge en særlig polet til at handle med mennesker om mad. Herefter blev de stillet overfor en bakke med poletterne og en masse andre objekter.

»Selvom om ravnene vidste, at de først kunne handle dagen efter, valgte de poletterne, som de gemte, når de blev tilbudt dem,« skriver forskerne fra Lund Universitet i deres artikel.

På den måde fravalgte ravnene den føde, som de umiddelbart var stillet til udsigt, fordi de vidste, at der var mere og bedre føde i vente gennem poletterne. Det er et tegn på, at ravnene har evnen til at planlægge frem i tiden for at få en bedre løsning fremfor kun at handle ud fra deres biologiske instinkt.

Udover at forskningen fortæller noget nyt om ravne og fugles intelligens, så stiller den også nogle interessante evolutionsteoretiske spørgsmål.

Annonce:

»For at planlægge frem i tiden, har man brug for en række forskellige færdigheder, der skal kunne fungere i samspil med hinanden. Det er interessant, hvordan både kragefugle og aber besidder disse evner, når de er så langt fra hinanden evolutionært,« siger Can Kabadayi, der er en af forskerne bag studiet ifølge npr.org.

Han tilføjer, at der findes forskellige teorier på, hvorfor ravne har udviklet evnen til at planlægge frem i tiden.

Én teori bag kan være, at det er et produkt af ravnes komplekse sociale hierarki. Således at de har været nødsaget til at huske deres interaktioner med andre ravne, hvilket i sidste evne har udviklet deres hukommelses- og planlægningsevner, vurderer Can Kabadayi ifølge npr.org.

Det svenske studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift ‘Science’.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts