Quiz: Har du styr på vitaminerne?
Vi har brug for vitaminerne for at overleve, men hvad er vitaminer egentlig, og er du faldet for disse myter om dem? Test dig selv i vores quiz, og bliv klogere!
quiz vitaminer videnskab.dk

Der findes en masse næringsstoffer, som kroppen ikke kan være foruden. Èn af dem er vitaminerne, som mennesket ikke kan producere selv (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Der findes en masse næringsstoffer, som kroppen ikke kan være foruden. Èn af dem er vitaminerne, som mennesket ikke kan producere selv (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Vitaminer er dine venner.

Uden dem havde du været ret håbløs.

Du havde forblødt af den mindste rift, ingen kontakt haft mellem dine hjerneceller, og dine organer havde ikke fungeret.

Videnskabsquiz med forbehold

Der findes mange myter om sundhed i verden, der angiveligt bakkes op af forskning. Videnskab.dk gør en dyd ud af at videreformidle forskning, man kan sætte sin lid til - med eventuelle forbehold for øje.

Quizzen er baseret på Videnskab.dk's seneste artikler om emnet. De rigtige svar i quizzen er dem, som forskernes undersøgelser primært peger på.

Læs om vores forskningsformidling i Videnskab.dks Manifest.

Du kan også prøve at tjekke nogle af vores andre videnskabsquizzer ud her. 

Vitaminerne sætter nemlig gang i kroppens vigtigste funktioner, der tæller alt fra fordøjelse, fosterudvikling og dannelse af muskler, hud og knogler.

Og så videre.

Vitaminerne udmærker sig også ved, at vi ikke kan producere dem selv. Vi er nødt til at få dem fra kosten eller i nogle tilfælde fra de bakterier, som lever i vores tarme. D-vitamin er dog helt særlig, da vi danner vitaminet i huden, når vi får sol.

Derfor er der mange gode ting at lære om kost, så man kan være sikker på, man ved, hvordan man får nok vitale vitaminer. 

Videnskab.dk har tidligere lavet en hel artikelserie om vitaminerne. Hvis du vil tyv-starte og læse lidt op, inden du tager quizzen, kan de varmt anbefales.

Her kan du også læse om, hvilken dansker der fik en nobelpris for at finde et vitamin, og hvem der nær døde af vitamin-forgiftning, fordi han spiste for meget isbjørnelever.

Du finder oversigten her: Vitaminer: Derfor har din krop brug for vitamin A,B, C, D, E og K.

Læs vores andre artikler om vitaminer og mineraler her. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: