Quiz: Har du styr på vitaminerne?
Vi har brug for vitaminerne for at overleve, men hvad er vitaminer egentlig, og er du faldet for disse myter om dem? Test dig selv i vores quiz, og bliv klogere!
quiz vitaminer videnskab.dk

Der findes en masse næringsstoffer, som kroppen ikke kan være foruden. Èn af dem er vitaminerne, som mennesket ikke kan producere selv (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Der findes en masse næringsstoffer, som kroppen ikke kan være foruden. Èn af dem er vitaminerne, som mennesket ikke kan producere selv (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Vitaminer er dine venner.

Uden dem havde du været ret håbløs.

Du havde forblødt af den mindste rift, ingen kontakt haft mellem dine hjerneceller, og dine organer havde ikke fungeret.

Videnskabsquiz med forbehold

Der findes mange myter om sundhed i verden, der angiveligt bakkes op af forskning. Videnskab.dk gør en dyd ud af at videreformidle forskning, man kan sætte sin lid til - med eventuelle forbehold for øje.

Quizzen er baseret på Videnskab.dk's seneste artikler om emnet. De rigtige svar i quizzen er dem, som forskernes undersøgelser primært peger på.

Læs om vores forskningsformidling i Videnskab.dks Manifest.

Du kan også prøve at tjekke nogle af vores andre videnskabsquizzer ud her. 

Vitaminerne sætter nemlig gang i kroppens vigtigste funktioner, der tæller alt fra fordøjelse, fosterudvikling og dannelse af muskler, hud og knogler.

Og så videre.

Vitaminerne udmærker sig også ved, at vi ikke kan producere dem selv. Vi er nødt til at få dem fra kosten eller i nogle tilfælde fra de bakterier, som lever i vores tarme. D-vitamin er dog helt særlig, da vi danner vitaminet i huden, når vi får sol.

Derfor er der mange gode ting at lære om kost, så man kan være sikker på, man ved, hvordan man får nok vitale vitaminer. 

Videnskab.dk har tidligere lavet en hel artikelserie om vitaminerne. Hvis du vil tyv-starte og læse lidt op, inden du tager quizzen, kan de varmt anbefales.

Her kan du også læse om, hvilken dansker der fik en nobelpris for at finde et vitamin, og hvem der nær døde af vitamin-forgiftning, fordi han spiste for meget isbjørnelever.

Du finder oversigten her: Vitaminer: Derfor har din krop brug for vitamin A,B, C, D, E og K.

Læs vores andre artikler om vitaminer og mineraler her. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk