Professor om gasudslip i Østersøen: En klimakatastrofe - men småt i det store billede
gasudslip Østersøen Bornholm Nord Stream

Sammenlignet med de daglige udledninger fra den globale gasinfrastruktur er gasudslippet i Østersøen kun en mindre begivenhed, vurderer ekspert. (Foto: Forsvaret)

 

Sammenlignet med de daglige udledninger fra den globale gasinfrastruktur er gasudslippet i Østersøen kun en mindre begivenhed, vurderer ekspert. (Foto: Forsvaret)

 

Kilde: 
29 september 2022

En britisk professor i klimafysik kalder udslippet af mange tusinde tons metangas efter sabotage i Østersøen for en klimakatastrofe i sig selv. Men flere bemærker, at udslippet kun er lille sammenlignet med det globale gasudslip.

Forskere fra Aarhus Universitet har regnet på, præcis hvor stor en effekt gasudslippet i Nord Stream-rørene vil have på klimaet.

Ifølge forskerne svarer det estimerede udslip på mellem 20 og 30 millioner ton CO2 til op mod to tredjedele af Danmarks årlige udledning. Det skriver DR.

Energistyrelsen anslår derimod i en pressemeddelelse, at lækagerne svarer til cirka én tredjedel eller 32 procent af Danmarks årlige udledning af CO2.

»Set i forhold til det danske udslip af drivhusgasser er det stort, men globalt set er det en lille event,« siger lektor Gorm Bruun Andersen fra Aarhus Universitet til DR.

Dog understreger Gorm Bruun Andersen, at man skal være opmærksom på, at der en del usikkerhed ved regnestykket.

For det første ved man endnu ikke, hvor meget gas der præcis var i tre af de fire Nord Stream-gasledninger, der er gået hul på. Og ingen kan sige præcist, hvor meget af gassen der i sidste ende vil slippe ud.

Dog skriver Bloomberg, at det forventes, at hele indholdet vil slippe ud.

»Der er ingen mekanismer i rørene til at holde på gassen, så det er sandsynligt, at hele indholdet af rørene slipper ud,« skriver det tyske miljøagentur UBA i en pressemeddelelse ifølge Bloomberg.

Piers Forster, der er professor i klimafysik ved University of Leeds i England, fortæller ifølge Bloomberg, at gasudslippet i sig selv er en katastrofe for klimaet. Det overgår ifølge Bloomberg det hidtil største kendte udslip i USA, der skete i 2015.

Men sammenlignet med de daglige udledninger fra den globale gasinfrastruktur er gasudslippet i Østersøen altså ikke noget bemærkelsesværdigt, lyder det. 

Selvom gasudslippet er skadeligt for klimaet, kommer det i øvrigt ikke til at skade havmiljøet, skriver Bloomberg

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.