Prøv selv: Kan du afkode dyrs følelser ved at lytte til dem?
Kilde: 
26 juli 2017

En ophidset frø, der kalder på en mage, en rolig amerikansk alligator og en begejstret berberabe. Det lyder måske utroligt, at man skulle kunne afkode, hvad dyr føler ved at lytte til deres lyde, men ikke desto mindre er det konklusionen i et nyt studie, som Sciencemag.org skriver om. 

Studiet, der er publiceret i Proceedings of the Royal Society B, er lavet af en række forskere ved canadiske, østrigske, tyske og belgiske universiteter.

De ville undersøge, om Darwin havde ret, da han i sin tid lavede en hypotese om, at stemmelejets sammenhæng med mennesker og dyrs følelser er nedarvet fra de første stamfædre. 

Hvis det er tilfældet, burde mennesker kunne afkode dyrs følelser på tværs af arter blot ved at lytte til deres stemmer.

Forskerne indsamlede derfor lyde fra fugle, aber, alligatorer, frøer og nepalesisktalende mennesker. Lydene udtrykker både begejstring eller ophidselse og underkuelse eller nedtrykthed, og de bad derefter 75 mennesker, der havde tysk, engelsk og mandarin som modersmål, om at afkode dyrenes og menneskets følelser.

Og det viste sig at være ret let for testdeltagerne. Hele 90 procent kunne afkode, om frøerne var ophidsede eller rolige, mens 87 procent kunne placere alligatorens lyde og 62 procent en ravns kald.  

Hvis du har lyst til at finde ud af, om du er bedre til at afkode dyrene end testdeltagerne, kan du prøve herunder:

Test selv, om du kan høre forskel på blandt andet en begejstret og nedtrykt alligator, frø, fugl og abe. (Video: Sciencemag.org/YouTube.com)

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.