Prisvindende video: Sådan ser svedende hud ud HELT tæt på
En spirende planterod slog en svedende fingerspids og løb af med sejren til den internationale filmkonkurrence Small World in Motion. Se de tre bedste videoer fra konkurrencen her.

Årets vinderfilm viser en spirende rodtip fra planten Gåsemad eller Arabidopsis. (Film: Dr. Daniel von Wangenheim)

En 20 gange forstørret rod fra planten ’Gåsemad’, som spirer og snor sig af sted.

Det er hovedrollen i vinderfilmen til dette års Nikon Small World in Motion: Den prestigefyldte konkurrence, der hvert år kårer de bedste film optaget gennem mikroskop.

Filmen er optaget af Dr. Daniel von Wangenheim fra Institute of Science and Technology i Østrig. Han har live-tracket planteroden i 17 timer og optaget filmen ved hjælp af en avanceret teknik kaldet 'konfokal mikroskopi'.

Det vil kort sagt sige, at han har skannet planteroden og dannet små computergenererede optiske ’skiver’ i tykkelser på ned til 250 nanometer – eller 300 gange tyndere end et menneskehår. Derefter har han stablet skiverne for at skabe en digital rekonstruktion af planteroden i 3D.

Top 3: Museblodlegemer og en svedende fingerspids

Med sin prisbelønnede video har Dr. Wangenheims blandt andet slået en 40 gange forstørret svedende fingerspids, der snuppede andenpladsen.

I videosekvensen kan man på ultranært hold følge med, mens sveden pibler frem i klare perler på fingerspidsens riller. Filmen er optaget af de to japanere Tsutomu Tomita og Shun Miyazaki fra Timelapse Vision Inc.

Andenpladsen er gået til de to japanere Tsutomu Tomita & Shun Miyazaki og deres film, der viser en 40 gange forstørret svedende fingerspids. (Film: Tsutomu Tomita & Shun Miyazaki)

Med i opløbet var også japaneren Dr. Satoshi Nishimura fra Jichi Medical University. Hans videosekvens, der løb af med tredjepladsen, viser en 400 gange forstørret akkumulation af hvide blodlegemer og blodplader i en levende mus.

Nikon har siden 1975 kårets årets bedste mikroskopiske fotos til The Nikon International Small World Competition. Konkurrencen begyndte at inkludere film som kategori i 2011 i den parallelle konkurrence Small World in Motion.

Videoen, der vandt tredjepladsen til Small World in Motion, viser akkumulationen af hvide blodlegemer og blodplader i en levende mus forstørret 400 gange. (Film: Satoshi Nishimura)