Polarræv i topform har vandret fra Europa til Nordamerika på rekordtid
Polarræv

Polarræve på Svalbard spiser især fugle, men på Ellesmere Island i Canada spiser polarræve mest lemminger, så tæven fra Svalbar må nok indstille sig på gnaver på menuen, hvis hun skal overleve der. (Foto: Jon Leithe/Norsk Polarinstitutt)

 

Polarræve på Svalbard spiser især fugle, men på Ellesmere Island i Canada spiser polarræve mest lemminger, så tæven fra Svalbar må nok indstille sig på gnaver på menuen, hvis hun skal overleve der. (Foto: Jon Leithe/Norsk Polarinstitutt)

 

03 juli 2019

En sand overlever af en polarræv er vandret over havisen, der forbinder den norske ø Svalbard med Canada, i et tempo, der aldrig før er blevet dokumenteret.

Da forskere første gang tjekkede satellitsporingen på den unge hunpolarræv, gjorde de store øjne.

Sporingen viste, at ræven havde tilbagelagt 1.521 kilometer over den ufremkommelige isflade imellem øen Spitsbergen på Svalbard og den grønlandske kyst på bare 21 dage, skriver Norsk Polarinstitut i en pressemeddelelse.

»Vi troede ikke, at det var sandt. Kunne det tænkes, at ræven var fundet død, at halsbåndet var blevet taget af, og at det nu befandt sig ombord i en båd? Nej, der er jo ingen både, som går så langt ind i ishavet. Så vi måtte bare følge med og se, hvad ræven videre gjorde,« fortæller polarrævsforsker Eva Fuglei fra Norsk Polarinstitut (NINA) i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer har påvirket polarræves gener

Hvidræv og blåræv

Polarræve kan følge efter isbjørne for at spise deres madrester. På billedet har en hvidræv og en blåræv samlet sig om sælresterne fra en isbjørns festmåltid. (Foto: Kristin L. Laidre)

Hun har sammen med en forsker fra Norsk Institut for Naturforskning fulgt ræven, hvilket har ført til et nyt studie i tidsskriftet Polar Research, NINA’s eget tidsskrift.

Polarræven slog sig ikke ned på Grønland, men fortsatte via havis og gletsjere, indtil den nåede til Ellesmere Island i Canada 76 dage efter at have forladt Svalbard.

På det tidspunkt havde den i alt fået 3.506 kilometer i benene.

Ræven må virkelig have været i god form, for på strækningen fra havisen i polarhavet til Grønland gik den i gennemsnit 46 kilometer i døgnet.

Den højeste hastighed blev lagt for dagen over Indlandsisen, hvor ræven gik hele 155 kilometer i døgnet. Det er den højeste hastighed, der nogensinde er blevet målt for en polarræv, siger Eva Fuglei til NINA.

Polarrævens rute over arktis

Polarrævens rute over Arktis. (Illustration: Arnaud Tarroux / NINA)

Det er førte gang, at forskere i detaljer kan dokumentere en polarrævs vandring imellem forskellige kontinenter i Arktis. Det er desuden en af de længste vandringer målt for en polarræv på så kort tid.

LÆS OGSÅ: Livsbetingelser i Arktis

LÆS OGSÅ: Polarræve på glatis

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.