Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Sådan har rækken af planeter i vores Solsystem lydt, siden Pluto blev degraderet til dværgplanet i 2006. Otte stykker er der.
Forskere har dog i noget tid ment at have bevis for, at der findes en niende og endnu uopdaget planet, der ligger længere ude i Solsystemet end Neptun – i Kuiper-bæltet. Man kan ikke se planeten, men man kan se klynger af isobjekter i kredsløb, og teorien bygger derfor på, at det skyldes påvirkning fra en ‘Planet 9’.
En ny granskning af Solsystemet sår dog tvivl om den teori. Forskere har lokaliseret fire isobjekter i den ydre del af systemet, hvis kredsløb ikke viser tegn på at være styret af en stor, mystisk planet bag Neptun. Det skriver Science.
Siden 2013 har Outer Solar System Origins Survey (OSSOS) fundet mere end 800 objekter i det ydre Solsystem med Canada France Hawaii Telescope (CFHT) i Hawaii.
I et nyt studie beskriver OSSOS otte af sine fjerneste opdagelser, og det inkluderer de fire objekter, der kan være afgørende for, hvorvidt der findes en niende planet.
Cory Shankman er astronom ved University of Victoria, Canada, og del af OSSOS. Han siger til Science, at surveyen ikke finder noget bevis for klyngedannelse, der skulle skyldes en påvirkning af kredsløbet fra en niende planet.
Opdagelsen og surveyen deler forskerne i to lejre, og flere er tydeligvis ikke klar til at opgive tanken om en niende planet.
Astronom ved Carnegie Institution for Science, Washington, Scott Sheppard, er nemlig slet ikke enig efter at have læst surveyen. Han mener, at kun ét ud af de fire objekter modsiger teorien:
»Og vi har altid regnet med, at der ville være noget, der ikke passede ind,« siger han til Science.
OSSOS peger selv på, at enhver tilsyneladende klyngedannelse sandsynligvis skyldes bias i surveyen – vejrforhold og teleskopets placering afgør hvilke dele af himmelen, der kan observeres, samt hvornår. Kraftigt lys fra galaksens centrum kan også gøre det sværere at se de fjerne objekter i det ydre Solsystem.
Derfor kan opdagelserne hurtigt komme til at understøtte Planet 9-teorien, men korrigerer man for bias, forsvinder det, der før lignede klyngedannelse.
Det får til gengæld andre forskere til at kritisere surveyen for kun at konkludere, at observationerne, den bygger på, er påvirket af bias.
\ Læs mere
Arbejdet med at lokalisere objekter i det ydre Solsystem fortsætter, og i takt med, at forskerne finder flere i Kuiper-bæltet, kommer vi tættere på en afgørelse:
Findes Planet 9 eller ej?
Studiet er publiceret hos Nature.
\ Læs mere
ele