Pingvin-pøller vidner om Pompei-lignende hændelse i Antarktis
Kilde: 
12 april 2017

I tusindvis af år har pingviner bygget rede på en lille ø i Antarktis, og deres afføring har samlet sig på bunden af søen. Da forskere undersøgte dette bundfald, fik de sig noget af en overraskelse.

Sammen med lagene af pingvinlort, fandt de tykke lag af vulkanisk aske. Det indikerer, at mange pingviner med jævne mellemrum er døde af vulkanudbrud. Det skriver bbc.com

Forskernes opdagelse er beskrevet i et nyt studie i tidsskriftet Nature Communications.

»Årsagen til det største fald i pingviner er den vulkanske aktivitet på den nærliggende 'Deception Island'. Der har været udbrud med jævne mellemrum i løbet af de sidste 7.000 år. Vi fandt ud af, at der var fem faser, hvor pingvinpopulationen voksede ret markant, og i tre af disse brød bestanden sammen. Det skyldtes, at vulkanen gik i udbrud,« siger Stephen Roberts fra British Antarctic Survey, som er medforfatter på det nye studie, til bbc.com.

Da Stephen Roberts og hans kollegaer undersøgte søbunden, fandt de også knoglerester fra pingviner, som blev fanget i asken fra vulkanen. Fuldstændigt som ved Pompeii i Italien. Forskerne fandt eksempelvis kløer og ryghvirvler fra de små pingviner, der ikke kunne undslippe og blev begravet i aske.  

Udviklingen viser pingvinernes modstandsdygtighed. Det har måske til tider taget et par århundreder, men det er efter hvert vulkanudbrud lykkedes pingvinerne at nå samme størrelse bestand som inden.  

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.