Pingvin-’mumier’ afslører kolonier op til 5.000 år gamle
pingvin død mumie tør antarktis

Her ses én af de fundne pingvinmumier, der normalt ødelægges hurtigt af vind og vejr. 'Mumien', der er fra omkring 800 f.v.t., er en unge på cirka 20 cm. (Foto: Steve Emslie/Geology)

Her ses én af de fundne pingvinmumier, der normalt ødelægges hurtigt af vind og vejr. 'Mumien', der er fra omkring 800 f.v.t., er en unge på cirka 20 cm. (Foto: Steve Emslie/Geology)

Kilde: 
07 oktober 2020

Vi er vant til at forestille os pingviner i store grupper, der vralter henover isen.

Og det har de endda gjort ganske længe. Et nyt fund af pingvinkolonier viser nemlig, at de er op til 5.000 år gamle.

Det skriver LiveScience.

I 2016 besøgte Steve Emslie, biolog og professor ved University of North Carolina, området Kap Irizar på Antarktis, og her fandt han udtørrede rester af knogler og afføring fra Adélie-pingviner.

Dette er normalt et tegn på en nyligt opbrudt koloni og derfor ikke usædvanligt på de kanter.

Men Emslie vidste, at arten ikke havde koloniseret den egn i hundredvis af år og satte sig derfor for at finde ud af, hvor resterne kom fra.

I et nyt studie har han haft succes med at sætte dato på de tørre efterladenskaber, der er fordelt på mindst 3 kolonier, som, viser det sig, blev anlagt for mellem 800 og 5.000 år siden.

»I al min tid på Antarktis, har jeg aldrig set sådan et sted før, da ‘mumierne’ ikke holder længe i vinden, fra de bliver udsat for den,« forklarer han til LiveScience.

Gennemsnitstemperaturen ved det sydlige Kap Irizar er generelt lavere end Nord-Antarktis, men i de seneste år er mere is begyndt at smelte, hvilket lader til at have afdækket fundene.

»De tidligere kolonier blev sikkert etableret i varmeperioder, hvor afsmeltning åbnede området for Adélie-pingvinerne,« forklarer Emslie.

Opdagelsen er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Geology.

kgwl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.