Penis-pigge får billehunner til at udvikle tykkere kønsorganer
penis frøbille

For frøbiller er sex et evolutionært våbenkapløb. Det her er hannens våben. (Foto: Johanna Rönn).

For frøbiller er sex et evolutionært våbenkapløb. Det her er hannens våben. (Foto: Johanna Rönn).

Kilde: 
24 maj 2017

Hvis du synes mennesker har mærkelig sex, så skal du møde frøbillen. Den seksuelle akt mellem to frøbiller er nemlig en brutal kamp mellem hannens piggede penis og hunnens skjoldbærende væv. Forskerne kalder frøbillens udvikling for et evolutionært våbenkapløb, skriver newscientist.com.

Ekstrem coevolution af kønsorganerne, som det kaldes, udvikler sig hos mange dyr, som ænder, fisk og bananfluer.

For eksempel har hun-ænder af visse arter udviklet lange og komplekse indre kønsorganer med blinde veje for at stoppe uønskede tilnærmelser fra hannerne. Som modsvar har hannerne til gengæld udviklet længere og mere specialiserede penisser.

Nu har et forskerhold opdaget, at frøbiller af hunkøn modkæmper hannernes ubehagelige, piggede penisser.

Når billerne bliver kønsmodne har de kun et formål – forplantning. De spiser ikke, de drikker ikke. De leder kun efter partnere.

»Der er ikke meget frieri. Den mindre han hopper op på hunnen, hvorefter der foregår lidt af en kamp. Han læner sig lidt tilbage, når han er helt inde. Derefter begynder hunnen at sparke hannen, og efter få minutter går de hvert til sit,« siger Liam Dougherty fra University of Western Australia, der er hovedforfatter på studiet, til newscientist.com.

For at se, hvad der sker under skjoldene, kiggede Dougherty og hans kolleger på sex-relaterede skader hos 13 uafhængigt opdrættede grupper af frøbiller.

I starten så de ikke nogen sammenhæng mellem arrene og tykkelsen af hunnens kønsorgan. Men da de tog højde for længden af piggene på hannernes penisser, viste det sig, at arrene var størst, når belægningerne hos hunnerne var tynde og piggene hos hannerne lange.

Det er ifølge Dougherty og hans kolleger bevis på, at piggene og tykkelsen af hunnens kønsorgan udvikler sig som modsvar til hinanden.

»At se det her i én population ville have været sejt, men at vise det over flere population er meget sejt. Det er på den skala, evolution arbejder,« siger Patty Brennan, der er biolog ved Mount Holyoke College i Massachusetts i USA, og som ikke var en del af studiet, til newscientist.com.

LÆS OGSÅ: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

»Det er sikkert skaden, som hannerne forårsager, der får hunnerne til at udvikle sig. Fordi det er så skadeligt, får du hurtige forandringer. Og hunner der bliver mindre skadet får mere afkom,« siger Dougherty til newscientist.com.

Ifølge forskerne har hannen pigge på sin penis af flere årsager.

»De har flere funktioner. Piggene hjælper blandt andet hannerne til at holde sig fast på hunnerne, ligesom hos slanger,« siger Patty Brennan til newscientist.com.

»Når hannerne gennemtrænger hunnernes kønsorgan, udløser de kemikaler direkte ind i hunnens krop. Det kan muligvis påvirke hendes opførsel. Som for eksempel i bananfluer, hvor det får hunnen til at lægge flere æg,« tilføjer Dougherty til newscientist.com.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Proceedings of The Royal Society B.

LÆS OGSÅFanget på film: Bjørnedyr har maratonsex

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.