Parasitter dør grundet stigende temperaturer - og det er desværre ikke en god nyhed
ormeparasit fra flodmunding fundet i en fisk

Ormeparasitter som den på billedet får sværere ved at klare sig i de stigende temperaturer, og det kan skabe en katastrofal kædereaktion i økosystemet. (Foto: Katie Leslie)

Ormeparasitter som den på billedet får sværere ved at klare sig i de stigende temperaturer, og det kan skabe en katastrofal kædereaktion i økosystemet. (Foto: Katie Leslie)

Kilde: 
10 januar 2023

Flåt, lus og bændelorm. Parasitter er måske ikke de mest vellidte dyr, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke har en vigtig plads i økosystemet. Faktisk siger forskere, at det kan få katastrofale konsekvenser, hvis vi ikke passer på dem.

Et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet PNAS, har dog dårligt nyt fra parasitternes front. Temperaturstigninger verden over gør nemlig deres tilværelse så dårlig, at forskere betegner det som en potentiel massedød.

Studiet tager udgangspunkt i den andenstørste flodmunding i USA, Puget Sound. Det viser, at hver enkelt grad i temperaturstigning i vandoverfladen de seneste knap 140 år har reduceret antallet af marine parasitter med 38 procent i området.

Det skriver ScienceAlert.

Resultaterne fra studiet, der er baseret på det hidtil største datasæt om parasitter, er en indikation på, at parasitter verden over lider under klimakrisen.

Det varmere vand er nemlig muligvis til fare for parasitterne rent fysiologisk, og derudover kan det også have gjort mulighederne for at finde en vært sværere. 

Det forklarer forskerne, der er fra University of Washington, til ScienceAlert.

»Opdagelsen er en ægte nedtur, hvis du går op i biodiversitet eller ved noget om parasitter. Nedgangen, som vi har observeret, chokerede selv mig,« siger Chelsea Woods, der er lektor i ‘Aquatic and Fishery Sciences’ og en af forskerne bag studiet, til ScienceAlert.

Hvis det viser sig, at Puget Sound afspejler parasitternes tilværelse verden over, kan det få fatale konsekvenser for andre dyr i økosystemet.

Om det gør sig gældende, skal fremtidig forskning være med til at afgøre.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.